Engleska trava za dvorište

Engleska trava je nešto što svi želimo da imamo u svom dvorištu ili nekoj javnoj površini. Ovo je termin koji se koristi za lepo uređen travnjak, po uzoru na travu koja se inače uzgaja u Engleskoj. Engleski ljulj je raširen u Evropi, severnoj Americi, severnoj Africi, Australiji i srednjoj Azij, a smatra se kvalitetnijom travom koja je pogodna za ukrasne parkove i igrališta kao i zaštitu od erozije. Podela trava ili travnjaka može da izgleda ovako: trava parkovskog tipa, trava za dvorište ili bašte i trava za sportske terene. Trava za travnjake mora pravilno da se održava, ukoliko želimo da imamo lep travnjak. Kada je u pitanju seme trave cena za englesku travu se kreće oko 2.500 dinara za 5 kg semena, što pokriva površinu 150 m2.

Kako imati lep travnjak

Najpre treba dobro pripremiti teren za sejanje trave, odabrati adekvatnu sortu trave prema klimi i tipu zemljišta, posejati travu na pravilan način i zatim je dalje negovati na adekvatan način. Kako biste imali lep travnjak, morate ga redovno i pravilno održavati. Nakon sejanja trave, morate pravilno da zalivate i kosite travnjak. Takođe morate negovati svoj travnjak, kako bi uvek bio bujan i zelen. Hranjenje podrazumeva da minimum 2-3 puta godišnje dodajete tečno ili čvrsto đubrivo. Plevljenje i kontrola bolesti su takođe veoma bitni kod negovanja travnjaka. Prozračivanje podstiče bolje prodiranje đubriva i vode, a sprovešćete ga tako što ćete ubosti baštenske vile u zemljište dubine šiljaka.

Sejanje trave

Najbolje vreme za sejanje trave je u proleće ili jesen. Pre samog sejanja, najpre treba dobro pripremiti tlo. Prilikom sejanja koristite đubrivo, pratite uputstva sa pakovanja i izgrabuljajte površinu. Seme trave treba da bude smešteno plitko, dakle oko 5-10 mm ispod površine. Metalnim grabuljama napravite plitka udubljenja u zemlji, pa onda razbacajte seme svuda preko zemlje. Polovinu semena treba da posejete u smeru istok-zapad, dok preostalu polovinu treba da posejete u smeru sever-jug. Ravnim delom grabulje ili valjkom polako pređite preko posejane površine i ukopajte seme trave.

Zalivanje trave

Kada ste posejali travu, važno je i adekvatno zalivanje travnjaka. U te svrhe, savetujemo vam da koristite najfinije prskalice sa rasprašivačima. Zalivanje trave treba obavljati 2 puta dnevno. Kako trava raste, postepeno smanjujte zalivanje, prvo na jednom dnevno (oko 2. nedelje), pa onda svaki drugi dan (oko 3. nedelje). Do kraja prvog meseca bi trebalo da bude sasvim dovoljno zalivanje trave 2 puta nedeljno, sa nešto jačim zalivanjem jednom nedeljno posle 3 meseca, isključujući zalivanje po veoma suvom i toplom vremenu ili veoma lagana peskovita zemljišta.

Košenje trave

Nemojte previše skraćivati travu. Košenje trave treba započeti onda kada vaša nova trava dostigne 6 cm visinu. Vodite računa da su oštrice kosilice adekvatno oštre i da ne skraćuju više od trećine trave odjednom (ne kosite travu na manje od 4 cm). Prilikom narednih košenja, lagano smanjujte oštrice. Pokošenu travu nije poželjno ostavljati na travnjaku.

Mnogi će se pre opredeliti za tepih travu u rolnama, nego za sejanje trave.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!