Zemlja za cveće – koja je najbolja, cena i gde kupiti

Kvalitetna zemlja za cveće je posebno važna, ako želimo, a naravno da želimo, da nam cveće lepo izgleda. Zato na izbor zemlje treba obratiti pažnju.  Postoji univerzalna zemlja za cveće, koja odgovara većini biljaka, ali postoje i one biljke koje zahtevaju specijalnu zemlju. Tako da se posebno prodaje zemlja za kaktuse, orhideje, citruse. Neko cveće voli više peska, neko više humusa, pa je razlika u samom sastavu supstrata.

Saveti za kupovinu zemlje za cveće

Pri kupovini zemlje za cveće treba vam savet. Pitate se koja je najbolja zemlja za cveće ili koja je najjeftinija. Iskustva su pokazala da najjeftinija zemlja, koja se prodaje na pijacama (poslednjih godina u žutim kesama), potpuno uporopasti cveće. Listovi polako počinju da žute i biljka propada. Verujte da kad je u pitanju zemlja za cveće cena nije jedino čime treba da se rukovodite pri nabavci. Šteta bi bilo da lepo cveće koje ste kupili upropastite sa lošom zemljom. Zato je dobar savet da kupujemo zemlju u cvećarama, rasadnicima ili velikim marketima gde se isto prodaje. To nam ipak daje izvesnu garanciju, kad dobijemo i račun. Već dugo godina kao sinonim kvalitetne zemlje za cveće je Substral, a ima i drugih domaćih proizvođača.

Da li može da se koristi zemlja od prošle godine?

Može da se koristi zemlja od prošle godine ili prethodnih godina, ali treba imati u vidu da je ova zemlja siromašna hranjivim sastojcima, koje su biljke iz nje već izcrpile. Znači potrebno je đubrenje, da bi ova zemlja ponovo dostigla nivo plodnosti koji nam je potreban. Još jedna mogućnost je da se ova zemlja meša sa novom zemljom, pa da dobijemo nešto zadovoljavajuće, što će biljkama da odgovara. Zemlja koja je, još starija je ’’mrtva zemlja’’. Uvek je bolje, ako imate mogućnosti, da kupite novu zemlju za cveće i obnovite punjenje vaših saksija i žardinjera. U suštini sobno i balkonsko cveće zahtevaju novu zemlju svakog proleća.

Da li je zemlja iz prirode zadovoljavajućeg kvaliteta?

Zemlja uzeta iz prirode može i ne mora biti odgovarajućeg kvaliteta za vaše cveće. Sve zavisi od sastava. Da li je zemlja odgovarajućeg sastava i šta joj fali, to bi trebalo ispitati u laboratorijskim uslovima. To se i radi kada se biljke uzgajaju na većim površinama. Najbolja zemlja za cveće iz prirode bi zapravo bila zemlja iz šume. U šumi se godinama talože i trunu, biljni i životinjski ostaci, pa se tako formira plodno tlo. Dakle, šumska zemlja za cveće se može preporučiti, uz mešanje sa peskom i običnom zemljom. Šumska zemlja se zalije vrelom vodom prvo, da bi se uništili, moguće je, prisutni insekti.

Gde kupiti zemlju za cveće i cena

Najsigurnije je zemlju za cveće kupiti u cvećari, semenari, rasadniku ili megamarketu. Prodaje se obično u kesama od 5 l, 10 l, 20, l i 40 l. Kad je u pitanju cena zemlja za cveće od 5 l košta od 100 dinara pa naviše. Kad se prodaje na veće količine, onda je cena nešto povoljnija.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!