Jerihonska ruža razmnožavanje održavanje prodaja cena gde kupiti

Jerihonska ili pustinjska ruža je neobična biljka koja može dugo da preživi bez vode, a čim se ponovo zalije ona oživi. Iz tog razloga se veoma često poklanja nekome kome želimo sve ono pozitivno, ona simbolizuje nov početak, ljubav i sreću. Jerihonska ruža se dobija u suvom stanju, a da biste je oživeli morate naspeti malo mlake vode u podmetač od saksije sa biljkom i ona će početi polako da se otvara. U ovako otvorenom stanju je možete održavati koliko vi to hoćete, a posle toga joj samo ukinite vodu i jerihonska ruža će se polako zatvoriti. Kada je u pitanju jerihonska ruža prodaja je moguća putem interneta, a cena joj se kreće oko 1000 do 1700 dinara.

Karakteristike poklanjanje i značenje

Jerihonska ruža (Selaginella lepidophylla) je simbol svega pozitivnog što vam može pasti na pamet – počev od ljubavi, sreće, večnosti, stvaranja, bogatstva, plodnosti, svemira, pa sve do svetle budućnosti. Ukoliko nekome poklonite ovu neobičnu biljku, jasno je da mu želite sve najbolje. Pustinjska ruža simbolizuje pozitivnu energiju, podstiče na nove početke i priziva uspeh! Ova biljka pripada porodici krstašica (Brassicaceae).

Ova specifična ruža je posebna po tome što može da preživi dug vremenski period bez vode, kada se potpuno osuši i zatvori, a zanimljivo je da u takvom stanju ona može da opstane i do 50 godina. Kada je zalijete opet, dešava se magija – jerihonska ruža oživi, otvori se i poprima zelenu boju. Ova jedinstvena ruža raste u pustinjskim područjima, u dolini Mrtvog mora, na Bliskom istoku, u blizini Jerusalema na Svetoj zemlji. Kada nastupe nepovoljni uslovi za njen život, cvetovi i listovi joj se skupljaju u unutrašnjost, a grančice se osuše tako da formiraju klupčić. Korenje se ‘’izvuče’’ iz zemlje i na taj način omogućava pustinjskom vetru da ponese biljke na vlažno mesto, gde će opet moći da oživi. Kada je u pitanju pustinjska ruža razmnožavanje se obavlja na sledeći način: biljka koja se bila skupila u klupčić se ponovo raširi, rasprostre po zemlji i ostavi svoja semena iz kojih će da izniknu mlade biljke.

Jerihonska ruža se nasleđuje s kolena na koleno zbog svoje večnosti. Poklanja se kod rođenja deteta, krštenja, prve pričesti, kod venčanja, uz verske praznike (Božić i Uskrs), za rođendan ili neki drugi bitan datum vama dragoj osobi.

Uzgoj pustinjske ruže

Jerihonska ruža voli sunce, a u vodi bi veoma brzo mogla da se ubuđa. Pre nego što je unesete u svoju kuću ili stan, postavite je na zemlju i sunce kako bi se dobro osušila, ali pazite da tada nema vetra. Zatim je vaša ruža spremna da oživi. Stavite je na željeno mesto i u podmetač od saksije sipajte 1 cm mlake vode (oko 25 stepeni). Vodu treba dodavati 4 dana zaredom i vodite računa da vaša pustinjska ruža ne ostane bez vode. Otvaranje ove ruže traje minimum 2 sata, a najviše 3 dana. Posle 4 dana prestanite sa dodavanjem vode i neka se ruža polako zatvara. Kroz proces sušenja će ova biljka postati crveno smeđa ili sivo zelena, dok je kao bujna bila smaragdno zelene boje.

Kada se jerihonska ruža osuši, morate sačekati minimum 3 sedmice pre nego što je ponovo oživite. Posle 3 sedmice joj dodajete toplu vodu i njeno ‘’klupko’’ će se opet raširiti i proklijati.

Cena i gde nabaviti

Da i vaš dom ukrasi jerihonska ruža – gde kupiti ovu neobičnu biljku? Kada je u pitanju jerihonska ruža cena joj se kreće oko 1000 do 1700 dinara. Može se kupiti putem interneta.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!