Čendler orah uzgoj prinos iskustva isplativost cena sadnice

Godine 1979. razvijena je sorta oraha na univerzitetu u Kaliforniji, čiji je naziv Čendler orah po profesoru. Danas je to najrasprostranjenija sorta u Kaliforniji, popularna za uzgoj širom sveta, pa i kod nas. Više od 30 godina ova sorta se razvija i usavršava. Sortu Čendler kupuje državni voćarski institut u Istanbulu i nastavlja sa prilagođavanjem sorte turskom, ali i evropskom tržištu. Radi se o sorti za koju kažu da je najisplativija, krupnih oraha, ovalnog oblika i visokokvalitetnog jezgra. Čendler sadnice se mogu naći u prodaji.

Sadnja Čendler oraha

Kvalitetne Čendler sadnice potražite u rasadnicima. Sadnice se transportuju na mesto gde ćemo ih posaditi, za to predviđeno poljoprivredno zemljište. Sadnju obavljamo od novembra do aprila, u zavisnosti od vremenskih uslova i regiona. Sadnja se ovde obavlja na razmak između redova od 8 m, a razmak između sadnica u redu je 4 m. Može i na razmak 7×5 m.  To je moguće, jer Čendler orasi rastu maksimalno 4 m u visinu. Time će svako stablo oraha imati osigurano dovoljno sunčeve svetlosti, a ujedno postižemo i maksimalan mogući broj stabala po ha, a naravno i prinos. Posađene sadnice tu sad nastavljaju svoj rast dok ne postanu zrela stabla i počnu da daju plodove. Čendler orah počinje da daje orahe već 3 ili 4 godinu od sadnje, što je znatno ranije od ostalih sorti oraha, koje to uglavnom počinju sa 6 godina. Neke nove Čendler sorte navodno kreću sa rađanjem odmah posle prve godine, ali prva dobra berba može biti u 4 godini, dok se maksimalan prinos može očekivati u 8 godini, a to je čak 80 kg očišćenog oraha po stablu. Čendler orah ima prednost i u tome što kasnije lista i cveta, pa je time manje podložan mrazu, bolestima i štetočinama. Opasnost od mraza gotovo da ne postoji. Otporna je sorta na bakteriozu i napada ga veoma malo bolesti i štetočina, pa se može uzgajati bez hemijske zaštite. Jezgra su karakteristične bele boje. Od boje jezgra oraha zavisi i cena. Svetlija boja, kao što je to slučaj kod Čendler oraha, po pravilu znači i višu cenu. Koriste se ova jezgra i u farmaceutskoj industiji. Drvo Čendlera je isto tako veoma cenjeno.

fotografija: www.walnutsaplings.com

Oprašivanje

Čendler se samooprašuje, ali prinos može biti veći kad ima oprašivača. Sorta Franquette orah je oprašivač za Čendler.

Čendler prinos

Kada je u pitanju Čendler orah prinos je odličan i to je visokorodna sorta. Daje visoke prinose, jer nosi orahe na 90% bočnih grana.

Sazrevanje

Čendler orasi se sakupljaju u septembru i oktobru. Prinos je dobar. Očekivano je 4,5 t/ha, a ako se navodnjava može biti i 6 t/ha. Ljuska je mekana i može se izlomiti rukama. Pošto se lako lomi, jezgro ostaje u komadu i ne osipa se, a to je značajna osobina sa stanovišta potrošača. Nakon sakupljanja na terenu orasi se suše na toplom vazduhu, da bi omogućili održavanje kvaliteta oraha.

Da li se isplati?

Možemo zaključiti da je sorta Čendler orah, imajući u vidu iskustva proizvođača i potrošača, odličan orah. Kad je u pitanju isplativost Čendler je poželjan izbor za potencijalne poljoprivredne proizvođače oraha. Boja, kvalitet jezgra, otpornost sorte, dobar prinos čine da ovaj orah bude u prednosti u odnosu na većinu drugih konkurentskih sorti oraha. Čendler orah ima dobru reputaciju i predstavlja prvi izbor mnogih proizvođača.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!