Lobelija biljka cveće održavanje prodaja i lekovitost

Lobelija je višegodišnja biljka poreklom iz Južne Afrike. Koristi se kao ukrasno cveće posebno za bašte i balkone. Ima dosta dug period cvetanja, pa je i zato poželjna. Biljka lobelija je specifična i po tome što ima lekovita svojstva, pa se od nje prave čaj i tinktura.

Lobelija karakteristike

Latinski naziv je Lobelia erinus. Lobelija naraste od 8 do 15 cm visoko. Cvetovi su plavi do ljubičasti na divljim biljkama, prečnika do 2 cm. Listići su ovalni do 1 cm dugački. Plod je kapsula od 5-8 mm, a sadrži u sebi dosta semenki. Što se tiče kultivacije, možemo reći da je lobelija cveće dosta popularno za uzgoj u baštama, a naročito u žardinjerama i visećim korpicama, na balkonima i prozorima. Lobelija cveta dugo od sredine proleća do rane jeseni. Tamo gde je suptropska klima to je trajnica, a u hladnijim krajevima je jednogodišnja biljka. Na proleće se prodaje kao mlada biljka, ali mora se voditi računa, jer je osetljiva na mraz. Za uzgoj su dostupne brojne sorte sa širokim spektrom cvetnih boja. Tu uključujemo bele, ružičaste, crvene, svetlije i tamnije plave i ljubičaste.

Uzgoj i nega

U našim uslovima uzgaja se kao jednogodišnja biljka. Nije preterano zahtevna za uzgoj, pa sa malo pažnje, imaćemo puno zadovoljstva. Lobelija voli sunce, ali će biti zadovoljna i u senci. Mora se zalivati redovno uz odgovarajuću prihranu. Kad je u pitanju orezivanje lobelije, ono se sprovodi u julu mesecu. Preporučuje se da se skrati za trećinu od sopstvene visine. Time se produžava vreme cvetanja u trajanju od 15 dana.
Inače sadnja lobelije se obavlja u maju. Kada nabavimo rasad posadimo ga u zemlju koja je rastresita i propusna, obogaćena humosom. Dakle može u baštu ili u žardinjeru na balkon. Po sadnji zalijete zemlju dobro i ubuduće zemlja nikad ne treba da ostane potpuno suva. Usepeh u daljem uzgoju se svodi na pravilno zalivanje lobelije, odnosno održavanje zemlje vlažnom, ali bez natapanja.
Kada je u pitanju lobelija razmnožavanje se vrši semenom ili reznicama.

Prodaja i cena

Jedno od pitanja koje se postavlja je gde kupiti, odnosno kako je organizovana prodaja lobelija cveća? Može se pronaći u rasadnicima, cvećarama i na pijaci. Cena za jednu lobeliju u saksiji kreće se oko 200 dinara.

Lobelija lekovitost

Vrsta lobelije latinskog naziva Lobelia inflata ubraja se u lekovite biljke. Poznata je i pod nazivom indijski duvan. Raste u Severnoj Americi. Već dosta dugo je u upotrebi kao lekovita biljka, a koristili su je i indijanci. Koristila se kao pomoć kod dermatoloških i respiratornih problema, zatim kao čistač i insekticid. Upotrebljavala se i mnogo pre Samuela Thomsona kome je dato priznanje da je otkrio ovu biljku. Lobelija se i danas koristi u medicini, ali ima i negativne efekte, pa je upotreba ograničena. To su znojenje, mučnina, povraćanje, tremor, brži otkucaji srca itd.
Čaj od lobelije se koristi da olakša disanje i opusti pluća. Čisti respiratorne organe od sekrecije i sluzi, a može pomoći i kod astme. Na sličan način se koristi i tiktura od lobelije. Oralna primena je korisna za iskašljavanje, podstiče znojenje, otklanja grčeve, čisti od sluzi i sekreta, pomaže kod astme. Tinktura se može koristiti i spolja kod dermatoloških problema.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!