Kukuruz šećerac sorte setva i uzgoj

Kukuruz šećerac je jedna vrsta kukuruza namenjena prevashodno ljudskoj ishrani i to kao kuvani kukuruz, za razliku od merkantilnog kukuruza koji pretežno služi kao stočna hrana. Za kukuruz šećerac sorte imamo razne, a kako i kada se obavlja setva kukuruza, te šta je bitno za uzgoj šećerca saznaćete u nastavku. Naziv kukuruz šećerac potiče od toga što je sladak, jer ima veći sadržaj šećera.

Kukuruz šećerac karakteristike

Kukuruz šećerac je jednogodišnja zeljasta biljka, čiji glavni koren prodire i do 1.5 m duboko, dok je adventivno korenje površinsko. Stabljika mu je čvrsta, može narasti od 1.5-2.5 m u visinu, odlikuje se izraženim kolencima i međukolencima. Jedan list se razvija na svakom kolencu i on obuhvata stabljiku. Razvija se 1-2 klipa po biljci, klip je dug 22-25 cm, prečnika oko 5 cm, sa 14-16 redova zrna. Žuto zrno šećerca je meko i slatko, smežurano i staklasto kada je biljka zrela, a apsolutna težina mu je od 150-250 g.

Sorte, setva i uzgoj

Ukoliko želite da gajite kukuruz šećerac sorte najpre moraju biti odabrane. Postoje hibridi bele, žute boje i šareni, a takođe postoje i različiti hibridi kukuruza šećerca domaćih i inostranih selekcija. Preporuka je da na našim prostorima uzgajate hibride kukuruza šećerca domaće selekcije. Sheba F1 je veoma rani super slatki hibrid, poznat kao hibrid broj 1 za ranu setvu. Challenger F1 je super slatki hibrid, namenjen pre svega za industrijsku upotrebu, a Signet F1 je novi super slatki hibrid za svežu potrošnju, koji se odlikuje veoma slatkim ukusom. Treba pomenuti još i sledeće super slatke hibride: Sunrise F1, Sweet nugget F1, Sweet Wonder F1 i td.

Kada je u pitanju kukuruz šećerac setva se obavlja u drugoj polovini aprila (u kontinentalnim predelima), a može i do sredine jula. Seje se na dubini od 3-5 cm dubine, razmak redova treba da iznosi od 60-90 cm, a razmak u redu treba da iznosi 20-30 cm. Biće vam potrebno oko 10-20 kg semena kukuruza šećerca po hektaru, zavisno od razmaka setve, krupnoće i klijavosti semena.

Kukuruz šećerac – uzgoj:

Optimalna temperatura za klijanje kukuruza šećerca iznosi od 21-27 °C, dok se vegetativni rast zaustavlja na oko 10 °C. Ova kultura se obavezno gaji uz optimalno navodnjavanje, dok se pri nedovoljnoj snabdevenosti vodom lišće uvija. Kukuruz šećerac može uspevati na maltene svakom zemljištu, a najviše mu prijaju srednje teška zemljišta čija je pH od 5.5-7. Dobro reaguje na organsko đubrenje. Za dobar rast i prinos kukuruza šećerca, potrebno mu je obezbediti: 80-100 kg/ha fosfora; 150 kg/ha kalijuma i 100-250 kg/ha azota.

Prosečan prinos kukuruza po hektaru je oko 5 tona.

Kada je u pitanju zaštita od bolesti i štetočina, trudite se prvo da nabavite zdravo seme, dok protiv kukuruznog moljca najbolje rezultate daju odgovarajuće agrotehničke i biološke mere.

Kukuruz šećerac – cena semena: kreće se od 70 dinara za kesicu od 10 g semena, 100 dinara za kesicu od 30 g i 260 dinara za kesicu od 50 g; pa na više, zavisno od sorte.

Kukuruz šećerac u ishrani

Kukuruz šećerac se može jesti u svežem stanju, a najčešće se koristi kuvan, kao prilog jelu ili dezert. Kukuruz šećerac u ishrani se koristi onda kada je zrno u mlečnoj zrelosti, tj. kada je sočno, nežno i slatko. Može se koristiti i za industrijsku preradu, pa nam je kukuruz šećerac dostupan kao zamrznut i konzerviran kukuruz. Šećerac je sladak, ukusan i omiljen. Slađi je, jer se šećer nije transformisao u skrob, zato što se ovaj kukuruz bere ranije (pre zrelosti), dok je zrno meko i sočno.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!