Sistem za navodnjavanje kap po kap

Kada je u pitanju ravnomerno zalivanje biljaka, onda nema sumnje da tu svakako prednjači sistem za navodnjavanje kap po kap. Na ovaj način štedite vreme i novac, uz istovremeni kvalitetan pristup nezi vaših biljaka. Takođe, štedite vodu i đubrivo. Ovaj sistem za navodnjavanje dozvoljava da voda polako kaplje do korena biljaka na površinu zemljišta ili direktno u zoni korena, putem mreže ventila, cevi i emitera – ovo se postiže zahvaljujući uskim cevima koje isporučuju vodu direktno u osnovu biljke.

Oprema za navodnjavanje kap po kap

Oprema za navodnjavanje kap po kap obuhvata sledeće osnovne elemente:

  • kapajuće cevi: služe za navodnjavanje voća i povrća, parkova; sačinjene od veoma kvalitetnih materijala, a poseduju i UV zaštitni materijal koji pruža dugoročnu zaštitu.
  • kapajuće trake
  • creva za navodnjavanje.

Sistem za navodnjavanje kap po kap se može unaprediti dodavanjem programatora koji će automatski regulisati rad ovog sistema – uključivati ga i isključivati po potrebi.

Najpre morate imati odgovarajući izvor vode. Od tog izvora vode ide glavno crevo (okiten crevo). Zavisno od toga koliko će traka sa kapljačima biti povezano i koliko će biti potrebna ukupna količina vode – treba koristiti određeni promer creva. Na glavno crevo se ubušuju slavinice ili ventili, na koje se montiraju trake ili creva sa kapljačima. Za navodnjavanje povrća se obično koriste trake. Postoje trake sa kapljačima na rastojanjima 10cm, 15cm, 20cm (biraju se zavisno od vrste kulture koju želite da navodnjavate). Prednost slavinice u odnosu na običan ventil je ta da možete da puštate vodu samo na pojedine redove.

Creva za navodnjavanje kap po kap

Creva za navodnjavanje kap po kap su izrađena od najkvalitetnijih materijala, uz zaštitini UV materijal. Dizajnirana su tako da polako kapaju vodu tamo gde se protežu. Creva za navodnjavanje se upotrebljavaju za razvod i raspodelu vode po polju koje se zaliva, povezuju izvor vode za navodnjavanje sa krajnjim elementima sistema (rasprskivači i kapljači).

Postoji glavno ili okiten crevo, koje je priključeno direktno za izvor vode. Kapilarno crevo se upotrebljava za spajanje glavnih creva za navodnjavanje sa kapljačima ili drugim elementima sistema za navodnjavanje.

Postoje creva sa integrisanim turbulentnima ili samokompenzirajućim kapaljkama.

Navodnjavanje kap po kap cena

Navodnjavanje kap po kap je, možemo slobodno reći, jeftin sistem za zalivanje – ako se uzmu u obzir sve njegove prednosti, a pozitivno je i to što se sasvim lako postavlja.

Okiten crevo, 3/4“                                        60 din/m

Male slavinice za trakasto crevo                130 din/kom

Trakasta creva                                               7,5 din /m

Folija                                                               11 din /m

Završni čep za crevo                                                150 din/kom

Navodnjavanje kap po kap uradi sam

Najpre odite do poljoprivredne apoteke i kupite crevo za kap po kap.  Postavite ovo crevo duž vrste biljaka koje gajite i naravno – prikačite ga na odgovarajući izvor vode. Ovo je najlakši mogući sistem za navodnjavanje kap po kap uradi sam.

Ovo je odlična opcija za zalivanje useva koji se seju u vrsti i za useve koji se gaje u kontejnerima, a prepreka za ovakav način zalivanja su strmine.

Navodnjavanje kap po kap samogradnja

Montirajte glavno ili okiten crevo na slavinu od bureta (direktno ili preko reduktora). Na ovom okiten crevu izbušite rupe (burgijom za drvo)  po beloj ili svetlo-plavoj liniji koja ide čitavom dužinom creva – bušite ih na razmak između budućih redova. U ovako izbušene rupe ubacite gumene čepove i kroz njih ugurajte male slavine.  Prikačite trakasto crevo na slobodni kraj male plastične slavine. Sa kraja creva, odsecite parče dugo 2-3cm, kraj creva presavijte dva-tri puta u na tako presavijen kraj, te navucite odsečeni deo.  Na slobodni kraj okiten creva treba da montirate završni čep. Trakasta creva, koja su razmotana do kraja i zatvorena na kraju, prekrijte malč folijom i u njoj otvorite rupe (možete upotrebiti neku usku metalnu konzervu). Otvore pravite na razmak između biljaka u redu i pravite ih uz samo trakasto crevo, kako bi voda kapala što bliže biljci.

Navodnjavanje kap po kap slobodnim padom

Kako se navodnjavanje može vršiti putem pumpe, tako se može vršiti i navodnjavanje kap po kap slobodnim padom. Za navodnjavanje kap po kap slobodnim padom, možete imati bure (oko 150 litara, po mogućstvu sa slavinom), kao i neku potporu oko 1 m visoku, koja će dati dovoljan pritisak da voda slobodnim padom dospe do svih biljaka koje želite da zalijete.

Share Button
loading...

Jedno mišljenje na „Sistem za navodnjavanje kap po kap“

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!