Rezidba jabuke – kada i kako orezati

Kod jabuka orezivanje ima veliki značaj, za prinos, te postizanje optimalne veličine i kvaliteta plodova. Rezidba treba da se izvodi svake godine. Rezidbom se omogućava visoka rodnost, ali samo ako se poštuju principi rezidbe, a ne ako se ona izvodi nestručno. Kada su u pitanju veći zasadi jabuke, rezidbu izvode obučeni stručnjaci, a neko ko ima pojedinačna stabla jabuke na svom imanju isto tako treba da radi rezidbu jabuke prema postojećim principima. U protivnom kruna postane kao metla, sa puno grana koje je zatvaraju, a u takvim uslovima i plodovi su sitni i slabijeg kvaliteta. Zimska rezidba jabuke je jedan od najznačajnijih poslova kod uzgoja jabuka.

Kada se izvodi zimska rezidba jabuke

Zimska rezidba jabuke se izvodi kada je jabuka u periodu dubokog mirovanja. To znači od novembra (kad potpuno opadne lišće, pa do marta. Najbolje je da se izvodi rezidba kad su pogodni vremenski uslovi, kada nema padavina i kad je temperatura iznad nule, što kod velikih zasada, gde je to obiman posao i nije uvek moguće.

Formiranje krune


Da bi se radila rezidba jabuka, potrebno je da je formirana kruna. Vodite računa da prve grane iz stabla ne budu previše visoko, da se nepotrebno rasipa hrana i snaga. Najčešći oblici krune su piramidajna (obična i poboljšana) i kotlasta (obična i poboljšana). Piramidalna kruna ima vođicu, dok kotlasta nema. Ako kruna nije formirana kako treba, onda je sve mnogo teže. Ako su učinjene greške prilikom formiranja krune, te ako grane nisu dobro razvedene, onda rezidbom nije lako uspostaviti ravnotežu između vegetatinog rasta i rodnosti.

Izvođenje rezidbe


Kako orezati jabuke? Rezidba jabuke je kompleksna, pa je najbolje to poveriti nekom ko je stručan ili ako imate nekog da vam pokaže. Definisanje rezidbe zavisi od sorte, starosti, stanja i broja rodnih pupoljaka, karakteristika porasta, uslova agrotehnike itd. Kad je u pitanju orezivanje jabuka svakoj sorti pristupa se posebno, jer svaka traži svoj tretman.
Stabla koja su slabije rodila u ovoj godini obično imaju više rodnih pupoljaka i obrnuto, stabla koja su manje rodila ove godine imaju manje rodnih pupoljaka. Zato se i svakom stablu individualno pristupa.
Za izvođenje rezidbe kod jabuka, ključna stvar je i prepoznavanje rodnih grančica. Ima više tipova rodnih grančica. To su vite, krute ili kopljaste i naborite. Rezidba se još može podeliti na dugu i kratku. U praksi sve više se prelazi sa kratke rezidbe na dugu, gde se ustvari dvogodišnje grane ne prekraćuju. Grane koje rastu ka onutrašnjosti krošnje treba ukloniti, kao i vertikalne grane vodopije, koje nepotrebno crpe hranu iz stabla.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!