Krečenje voćaka u jesen i proleće

Jesen je period kad sa drveća opada lišće, a tako je i u voćnjaku. Ima još radova koje treba obaviti, pre no što nastupi zima. Po opadanju listova završio se period vegetacije, pa može da se radi rezidba, plavo prskanje i zaštita voća krečenjem. Krečenje voćaka je najbolje raditi 2 puta tokom godine, prema tome imamo jesenje krečenje voćaka i prolećno.

Zašto se kreče voćke

Postoji više razloga za krečenje voćaka. Kreč je kao neka vrsta dezinfekcije. To je zaštita za stabla. Deluje kao fungicid i repelent. Krečenjem štitimo voćke od gljivica, insekata i štetočina. Štiti se kora mladih voćaka od glodara. Krečenjem se uništavaju lišajevi i mahovina. Stručnjaci smatraju da su okrečene voćke bolje zaštićene od pucanja kore, usled dejstva niskih temeratura. Krečenjem voćaka kora drveta se zabeli. Ta bela površina omogućava odbijanje svetlosti. To je važno, jer onda voćka nešto kasnije kreće sa cvetanjem, a to mnogo znači u slučaju prolećnih mrazeva.

Kada se kreče voćke

Obavezno radimo krečenje voćaka u jesen i ako su stabla dobro okrečena, trebalo bi da kreč izdrži celu zimu i odigra svoju ulogu. Drugi put treba da radimo krečenje voća u rano proleće, kako bi ponovili i popravili kreč i time produžili njegovo dejstvo.

Čime se kreči voće

Za krečenje voća koristi se gašeni kreč. Može se praviti i mešavina komponenata, gde je opet gašeni kreč osnovna komponenta. Ostale komponente mogu biti so, kvašljivi sumpor i plavi kamen. Ovu mešavinu za krečenje stabala voćaka napravićemo mešanjem:
2,5 kg gašenog kreča
250 gr kuhinjske soli
50 gr kvašljivog sumpora
50 gr plavog kamena
4 l vode

Mi nismo koristili plavi kamen, jer smo već odradili plavo prskanje. Ova smesa mora dobro da se izmeša. Pa čak i kad se koristi treba povremeno mešati, jer se taloži. Naravno treba proporcionalno povećati količine u zavisnosti od potreba, odnosno broja voćaka.

Kako se kreči voće

Za krečenje voća trebaće nam i debela četka ili ako je debelo stablo glatke kore može i valjak. Bitno je da se dobro nanese i da se popune sve pukotine na kori. Dok je vlažna boja kao da nije bela, ali kad se osuši trebalo bi da dobije jaču belu boju. Kod starijih voćaka se obično kreči samo stablo, a kod mlađih i deo gde počinju da se granaju, ali samo 20 cm od stabla.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!