Evo šta 5 šljiva dnevno znači za vaš organizam

Šljiva je pravi božji dar i imamo sreće što se kod nas mnogo uzgaja, pa nam je uvek dostupna. Kada je sezona svežih šljiva, a to je u leto, treba ih jesti redovno. Stručnjaci savetuju da se uzima 5 šljiva dnevno i to donosi dosta toga korisnog čovekovom organizmu. Kada prođe sezona svežih šljiva, nije problem, jer su nam suve šljive na raspolaganju za jelo tokom cele godine.

Šljiva za zdravlje

Kod nas ljudi nemaju naviku da jedu šljive redovno, ali treba znati da je šljiva pravi multivitamin. Kad budete čuli koliko samo 5 šljiva na dan može dobro uticati na vaš organizam, možda ćete i vi promeniti mišljenje i više konzumirati šljive. Šljive imaju malo kalorija i masnoće, ali zato obilje vitamina i minerala. Sadrže 84% vode, 10% ugljenih hidrata, 0,6% vitamina, zatim bogate su vlaknima itd.

Kakvi su efekti kad konzumiramo šljive redovno

5 šljiva na dan omogućava da se organizam oslobađa slobodnih radikala, koji štetno utiču na naše pamćenje. To znači da šljive imaju pozitivan uticaj na poboljšanje memorije. Nizak glikemijski indeks kod šljiva, omogućava da se konzumiranjem ovog voća drži pod kontrolom nivo šećera u krvi. Veruje se da šljive štite srce, jer samo jedna šljiva sadrži 113 mg kalijuma. Kalijum je mineral koji pomaže kontroli visokog krvnog pritiska. Time se smanjuje rizik od moždanog udara. Neka istraživanja pokazuju da redovno konzumiranje šljiva, pomaže za gustinu kostiju, a to ima veliki značaj za zdrave i jake kosti. Šljive su od velikog značaja i za zdravlje očiju. Naime, sastojci koje sadrže, mogu smanjiti rizik od žute mrlje ili makularne degeneracije. Ovaj problem je karakterističan za starije osobe. Ipak, šljive su nekako najpoznatije kao prirodni lek za digestivno zdravlje. Suve šljive su odlične za brže varenje hrane. Omogućavaju redovno pražnjenje creva, tako da se uzimaju i kod tvrde stolice i zatvora.

Kompot od suvih šljiva

100 grama suvih šljiva, koje su očišćene od koštice treba potopiti u ½ l ključale vode. Kuvati na umerenoj temperaturi oko 15 minuta. Dobili smo praktično kuvane suve šljive ili kompot od suvih šljiva. Kompot sipati u šolju i ostaviti kratko da se prohladi, da može da se pije i odmah konzumirati. Ovaj napitak je vrlo efikasan kod problema tvrde stolice i zatvora, jer donosi gotovo trenutno olakšanje. Dobro je što se kompot od suvih šljiva može piti svakodnevno i u tom pogledu nema nekih ograničenja. Prilično je ukusan napitak i preporučuje se pre obroka. Dobar je posebno u zimskom periodu, jer zagreva i daje energiju.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!