Fuksija cveće boja uzgoj (minđušice)

Fuksija cveće je takođe poznato i kao minđušica. Minđušica cveće je trajna, višegodišnja biljka koja se može gajiti kao grm, puzavica ili se adekvatnom rezidbom može oblikovati mala krošnja na vrhu stabla. Predivni zvonasti cvetovi neobičnih boja će od proleća do jeseni ukrašavati vaš eksterijer ili pak enterijer, ukoliko se odlučite za to da ovu biljku gajite kao sobno cveće.

Sadnja fuksije se obavlja od kraja maja do sredine juna.

Koje su boje zastupljene

Fuksija cveće se odlikuje širokom lepezom boja. Čuvena fuksija boja je živopisno purpurno-crvena boja, a svoj naziv duguje upravo cvetu ove biljke. Boja fuksije je veoma upečatljiva. Na primer, zanimljivo je da su crvene i narandžaste fuksije otpornije na vrućinu od belih i ljubičastih fuksija. Prva sintetička boja fuksije, koja se zove fuksin, je izmišljena 1859. godine i kasnije je preimenovana u magenta. Fuksija boja u sebi sadrži jednak odnos crvene i ljubičaste boje.

Saveti za uzgoj i negu minđušica

Kada je u pitanju biljka fuksija uzgoj je veoma jednostavan. Fuksiju treba posaditi u miks baštenske zemlje i zemlje za cveće, uz dodavanje humusa i malo koštanog brašna. Mlade grmove sadite u proleće, kad prođe opasnost od mrazeva. Munđušicu treba posaditi na mestu koje prima puno sunca ili gde je blaga hladovina, ali da je zaštićena od najjačeg sunca u podne. Zalivanje mora biti često tokom suše. Ukoliko gajite fuksiju u kući, stavite je blizu zapadnog ili istočnog prozora. Nemojte je premeštati! Fuksija zahteva provetravanje prostorije, a ne voli promaju. Takođe treba znati da ova biljka ne voli visoke temperature, pa joj odgovara mesto u nekoj hladovini.

Fuksiju tokom proleća treba češće zalivati, a leti gotovo svakodnevno, dok se zimi zalivanje smanjuje. Ne zaboravite orošavanje odstajalom vodom. Prihranjivanje se obavlja od februara do avgusta, tečnim mineralnim đubrivom, jednom sedmično. Fuksija se orezivanjem može oblikovati kao grm ili drvo. Orezivanje se obavlja kada precveta, ako je u obliku grma, čak i do 3/4 biljke.

Razmnožavanje fuksije se obavlja reznicama, koje je najbolje praviti u decembru i ožiljavati ih u čistom pesku. Presađivanje se obavlja u novembru mesecu. Minđušicu mogu napasti pepelnica i trulež, ako se ne neguje pravilno ili se previše zaliva. Ova prelepa dekorativna biljka odbacuje svoje listove u jesen. Pre prvog mraza i unošenja biljke u zatvoren prostor, ne zaboravite da joj skratite sve izdanke za 1/3. Eliminišite sve obolele grane, listove i cvetove.

Preko zime držite ovo cveće na svetlom i prohladnom mestu, na temperaturi od 10-12 C. Od marta je prebacite na toplije mesto, još jednom orežite i presadite.

Fuksija cveće prodaja i cena

Kada je u pitanju fuksija cena joj se kreće oko 200 dinara, a može se kupiti u rasadnicima.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!