Turski karanfil cveće sadnja uzgoj u saksiji

Turski karanfil je dvogodišnje cveće, a često i višegodišnje kratkog veka trajanja. Latinski naziv je Dianthus barbatus. Poreklom je iz južne Evrope i Azije. Uzgaja se kao ukrasna biljka u bašti i saksiji. Ređe i kao rezano cveće. Odlikuje se prelepim raznobojnim cvetovima, koji divno mirišu. Ono što mnogi ne znaju, to je da su cvetovi turskog karanfila jestivi.

Setva i sadnja

Seme turskog karanfila može lako da se nabavi. Setva semena se obavlja u proleće, negde u maju ili junu. Uglavnom se seje na otvorenom, mada turski karanfil u saksiji isto može da uspeva. U prvoj godini će se razviti samo lišće, a u drugoj očekujemo cvetanje. Cveta u maju i junu. Nepoznato je koja će tačno boja cveća biti. Mogu biti beli, roze, crveni, ljubičasti ili prošarani ovim kombinacijama boja. Sadnja, odnosno presađivanje je najbolje obaviti u kasno leto, jesen ili u rano proleće. Ako je turski karanfil pregusto posejan ili ako želimo da rasad prenesemo na drugu lokaciju, radimo presađivanje uz obavezno zalivanje. Razmak između sadnica treba biti oko 20 cm.

Gajenje

Za uzgoj turskog karanfila odgovarajuća je mediteranska klima, ali vrlo dobro podnosi i kontinentalne uslove, gde su zime hladnije. Poželjno je dobro drenirano zemljište i dosta sunca. Za uzgoj je najbolje izabrati mesto koje je osunčano veći deo dana. Relativno dobro podnosi sušu. Cveće turski karanfil ne podnosi korov, pa će biti potrebno redovno pljeviti i okopavati tlo. To je jedan od omiljenih cvetova u bašti, ali može se rasaditi u saksiji ili žardinjeri i uspešno gajiti na terasi ili prozoru. Treba povesti računa da se ne zaliva previše često, nego umereno, na svakih nekoliko dana. Zavisi to naravno i od spoljne temperature. Biljka obično poraste do 50 cm u visinu, ali ima patuljasti karanfil, odnosno niski koji naraste do 25 cm. Zavisi od kultivara. Nakon cvetanja formiraju se čaure u kojima je seme. Kada dođe vreme otvaraju se i seme, koje je crne boje, se rasipa. Na taj način se turski karanfil uspešno razmnožava samostalno. Za turski karanfil razmnožavanje je moguće i podelom bokora.

Upotreba cvetova

Cvetovi turskog karanfila spadaju u jestivo cveće. Latice ovih cvetova, kao začin, se mogu isprobati u brojnim jelima gde je ovaj ukus i miris poželjan. Koriste se za marmelade, deserte, supe, čorbe, sosove i čak morske specijalitete. Bacite ih kao dekoraciju na sladoled ili voćnu salatu. Latice su slatke kad se uklone baze. Sadrže flavonoide.

Gde kupiti turski karanfil i cena

Kad je u pitanju turski karanfil seme se može naručiti ili kupiti u cvećarama. Cena je oko 200 dinara za 50 semena. Tokom sezone može se kupiti rasad, na pijaci ili u rasadnicima cveća, a onda presaditi na željenu lokaciju.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!