Najbolje sorte trešanja i oprašivači– regina, burlat, kordia, karmen…

Trešnje su cenjeno rano voće, koje se bere u maju i junu. Mnogi bi želeli da posade ovo voće, pa im treba pomoć oko izbora sorte trešanja. Postoje klasične sorte koje imaju visoko drvo i široku krošnju, patuljaste sorte ili sorte trešnje niskog rasta i stubaste trešnje. Prednost patuljastih sorti je što brzo prorode, a i plodovi se lako beru, sa zemlje. Stubaste se gaje više za ukras nego zbog dobrog prinosa. Neke sorte su samooplodne, ali u većini slučajeva za trešnje oprašivači su neophodni.

Regina trešnja

Sorta Regina je poreklom iz Nemačke. Ova sorta spada u novije, a sadnice Regina sorte su sve traženije, pa je i veći udeo ove sorte u ukupnoj proizvodnji trešanja kod nas. Boja plodova je tamnocrvena. Dobro podnosi hladnoću i mraz. Ne smeta joj nešto veća količina padavina. Trešnja je ukusna, krupna, kompaktna i ne puca. Nešto kasnije cveta, a sazreva sredinom juna. Trešnja Regina je samooplodna sorta. Kalemi se na podlogama gizela 6, kolt, magriva i divlja trešnja.

Burlat trešnja

Sorta burlat je poreklom iz Francuske. Plodovi su srcoliki i okruglasti, krupni i ukusni, mame svojim izgledom. Boja je bordo. Spada među najbolje rane sorte trešanja. Sazreva krajema maja meseca. Odlikuje ga visoka rodnost i odličan kvalitet plodova. Pošto rano sazreva, to ovu sortu štiti od štetočina i bolesti. Trešnja Burlat je sorta otporna na mraz i sušu. Ceni se radi vrednih plodova, koji se dobro prodaju. Za burlat oprašivači su Lionska rana i Van. Kalemi se na iste podloge kao i Regina.

Kordia trešnja

Kordia sorta trešanja je poreklom iz Češke. Plodovi su veliki i imaju izrazito dugu peteljku. Tamnocrvena je boja pokožice, isto kao i pulpe. Aroma i ukus su na visokom nivou. Sorta Kordia dobro podnosi hladnoću, mada je relativno osetljiva na prolećni mraz. Osetljiva je na pucanje plodova. Stablo je srednje bujno i srednje rano cveta. Trešnja Kordija sazreva početkom juna. U pitanju je samobesplodna sorta. Oprašivači su Karina, Schneiders, Burlat i Regina. Kao podloga se koristi gizela 6, kolt, divlja trešnja, magriva.

Karmen trešnja

Trešnja Karmen je mađarska sorta. Ima izrazito krupne plodove, koji su okruglasti i delimično spljošteni. Boja je jarkocrvena ili tamnocrvena. Otporna je na niske temperature. Prinos je odličan, zbog dobre rodnosti i veoma krupnih trešanja. To je najkrupnija trešnja. Sazreva krajem maja, početkom juna. Oprašivači za Karmen su Canada giant, Korvik, Sumit, Karina, Kordia i dr. Podloge za kalemljenje su magriva i divlja trešnja.

Summit trešnja

Summit trešnja je umereno bujna. Odlikuje je kasno cvetanje. Relativno dobro podnosi hladnoću. Dobar je oprašivač drugim sortama. Plodovi su dosta krupni i srcolikog oblika. Summit sorta je umereno rodna. Sazreva krajem maja. Plodovi su delimično osetljivi na pucanje. Za Summit oprašivači su Lapins, Schneiders, Sunbust. Podloga na koju se kalemi je gisela 5, kolt, magriva.

Lapins trešnja

Lapins sorta rano cveta. Podnosi dobro hladnoću i zimski mraz. Ova sorta je dobar oprašivač drugim sortama trešanja. Lapins trešnja rano prorodi i obilno rađa. Plodovi su krupni, tamnocrveni, slatki, kvalitetni i aromatični. Ima dobru otpornost na pucanje plodova trešnje. Lapins je samooplodna sorta, tako da oprašivači nisu potrebni. Podloga za kalemljenje je gizela 5, kolt, magriva.

Stela trešnja

Sorta Stela je poreklom iz Kanade. Ima bujnu krošnju i prilično je rodna. Plod je krupan i srcolik. Pokožica je sjajna, tanka i zagasitocrvena. Pulpa je sočna, ukusna, relativno čvrsta. Trešnja Stela je odličan oprašivač, a inače je samooplodna sorta, odnosno njoj ne treba oprašivač. Inače sazreva sredinom juna. Kalemi se na podlogu magriva i divlja trešnja.

Lionska rana trešnja

Lionska rana je srednje krupna sorta, a plod je tamnocrvene boje. Ukus je aromatičan, sočan i slatkokiselkast. Stablo je srednje bujno. Osetljiva je na pucanje ploda u kišnom periodu. Trešnja Lionska rana sazreva krajem maja. Za Lionsku ranu oprašivači su Stela i Van.

Hedelfinger (Herc) trešnja

Hedelfinger sorta je poreklom iz Nemačke. Kod nas je zovu Herc. Ubraja se u kasne sorte trešanja. Plodovi su krupni i intenzivno crveni. Pulpa je kompaktna i vrlo kvalitetna. Dobro podnosi niske temperature. Rodna je sorta i dobro otporna na pucanje plodova. Traži unakrsno oprašivanje. Za Herc trešnje dobri oprašivači su Bing, Napoleonova i Germersdorfska.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!