Afrička ljubičica cvetanje zalivanje razmnožavanje presađivanje nega

Afrička ljubičica spada među omiljeno sobno cveće kod nas. Izvorna vrsta je tamnije plave bolje, a latinski naziv je Saintpaulia ionantha. Ali proizvedeni su i mogu se kupiti varijeteti različitih boja. Tako možemo nabaviti ljubičice sa ružičastim, ljubičastim, crvenim, belim cvetovima. Bele su retke, a i one kasnije promene boju cveta. I dalje je najviše onih sa plavim. Prednost je što ih ima u prodaji tokom cele godine, a neke i cvetaju tokom cele godine. Cena je veoma popularna. Pri kupovini afričke ljubičice izaberite biljku sa mnogo cvetnih pupoljaka, koji još nisu otvoreni. Listovi treba da budu tamnozeleni i sjajni. Ako je zima kad je kupujete, gledajte da se dobro upakuje, jer je osetljiva na hladnoću.

Karakteristike

Otkrivena je krajem 19. veka, na planini Usambra u južnoafričkoj provinciji Kejp. Afričke ljubičice rastu u visinu oko 10 cm, a u širinu 15 cm. Raste brzo. Višegodišnja je biljka. Biljka može da cveta tokom cele godine, a najviše tokom leta. Treba je držati na dobro osvetljenom mestu, a najbolje je na prozoru. Temperatura tokom zime treba da je minimalno 15 stepeni, a uspeva normalno na sobnoj temperaturi. Zahvalna je i omiljena kao sobna biljka. Nema neke posebne zahteve, ali treba joj pravilna nega.

Zalivanje afričke ljubičice

Zaliva se u zemlju ili u podmetač, ali pažljivo da se listovi i cvetovi ne kvase. Afrička ljubičica se zaliva 2 puta nedeljno cele godine, ali zemlja ne sme biti stalno natopljena vodom, jer listovi i cvetovi mogu da počnu da trunu. Ne orošava se, iako zahteva odgovarajuću vlažnost vazduha. To može da se reši sa posudama sa vodom. Interesantno je da zbog vlažnog vazduha i pare, mogu dobro da uspevaju u kupatilu ili kuhinji. Ako kod afričke ljubičice listovi i cvetovi trunu, to je znak da je previše zalivate ili da ste je zalivali odozgo preko listova i cvetova.

Prihranjivanje afričke ljubičice

Tečno đubrivo za cveće se dodaje na svakih 20 dana u toku leta. Ako kod ljubičice listovi počnu da blede to je znak da joj fali đubrivo, a može biti razlog to što je izložena direktnom suncu. Ako afrička ljubičica ne cveta, što se dešava sa ljubičicama starim preko godinu dana, treba joj dodati đubrivo za cvetanje ili superfosfat.

Presađivanje afričke ljubičice

Treba znati kada je pravi momenat za presađivanje vaše ljubičice. To se radi otprilike na svake dve godine. Videćete kada ima puno listova, a postanu sitni. Tada je pravo vreme za presađivanje. Biljka se obično presađuje u za broj veću saksiju. Kada vidite da su listovi sitni i gusto zbijeni, morate presaditi ljubičicu.

Razmnožavanje afričke ljubičice

Kad je u pitanju afrička ljubičica razmnožavanje je reznicama, odnosno listom. Listovi sa peteljkom se stave u vodu, a kasnije i zasade u zemlju. Zasadite ih u kasno proleće, pa će za pola godine postići veličinu za cvetanje. Može se razmnožavati putem semena. Poseje se u proleće, a za klijanje je potrebna temperatura oko 20 stepeni.

Nega afričkih ljubičica

Evo još nekoliko saveta za negu afričkih ljubičica. Biljka se ne orezuje, ali se precvetali cvetovi i požuteli i oštećeni listovi uklanjaju. Listove nikada ne perite vodom, nego po potrebi mekom suvom četkom, a možete koristiti i sredstvo za sjaj lišća.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!