Cabrio top fungicid – jedno sredstvo za plamenjaču i pepelnicu

Cabrio top je fungicid namenjen suzbijanju prouzrokovača plamenjače i pepelnice uglavnom na vinovoj lozi. Svakako jedan od preparata čiju upotrebu treba razmotriti prilikom odabira. Prednost je što zaštitu za vinovu lozu dobijamo u jednom sredstvu. Proizvođač je renomirani BASF.

Karakteristike preparata

Što se tiče formulacije, radi se o vododisperzibilnim granulama. Cabrio top je folijarni preparat sa preventivnim i kurativnim delovanjem na suzbijanje prouzrokovača Plasmopara viticola i Uncinula necator. Primena je u količini od 15-20 g preparata na 10 l vode. Prskanje se radi preventivno i delotvorno je pre pojave oboljenja. Karenca kod vinove loze je 35 dana. Prodaje se u pakovanjima 25 g, 250 g i 1 kg. Preporučuje se maksimalno 3 tretiranja Kabrio top preparatom tokom jedne sezone, na istom zasadu. Radna karenca je dok se preparat ne osuši. Interval između dva praskanja je minimum 10 dana. Aktivne materije u preparatu su metiram i piraklostrobin.

Metiram

Metiram pripada grupi ditiokarbamata. To je kontaktni fungicid širokog spektra dejstva za suzbijanje bolesti u vinogradarstvu, voćarstvu, povrtarstvu i ukrasnom bilju. Između ostalog deluje protiv plamenjače. Metiram je u upotrebi preko 30 godina i nije bilo rezistencije.

Piraklostrobin

Piraklostrobin je kombinovani preventivni fungicid za suzbijanje bolesti vinove loze, šećerne repe i ječma. Namenjen je suzbijanju pepelnice i plamenjače. Na piroklostrobin je moguća rezistencija.

Toksičnost za vodene organizme

Treba sprečiti da preparat dospe u vode i kanalizacionu mrežu. Otrovan je jako za ribe, alge i dafnije.

Gde kupiti Cabrio top i cena

Cabrio top fungicid potražite u poljoprivrednim apotekama. Cena za količinu od 25 g je 160 dinara.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!