Najbolje sorte boranije – niske, visoke, rane, kasne, žute, zelene, šarene

Boranija je mahunarka koja se gaji u baštama, a plodonosi u više navrata, od početka leta pa sve do jeseni. Po boji mahune razlikuje se žuta, zelena i šarena boranija. Razlikuju se još po veličini, obliku, a i po ukusu mahuna. Oblik ploda može biti kao olovka ili spljoštene forme. Po visini biljke razlikujemo niske i visoke sorte boranije. Za ove visoke su potrebne pritke, koje se zabadaju u zemlju. Idu 4 pritke i onda se gore, na vrhu povežu, tako da izgleda kao stog. Ovakva konstrukcija predstavlja dobar oslonac za visoku boraniju koja se penje. Kod boranije penjačice svi radovi se obavljaju ručno. Ove visoke sorte su popularnije u baštenskom uzgoju, a niske sorte boranija u masovnoj proizvodnji. Niske daju manji prinos, ali ne treba im oslonac i moguća je mašinska berba. Boraniju je moguće posejati i kao postrni usev, odnosno nakon žetve žita ili nekih drugih ranih kultura. Na taj način sa jedne parcele imamo 2 kulture u sezoni.

Boranija Čudo Venecije

Čudo Venecije je sorta poznata i kao Jerusalimska ili Ptujski maslenac. Reč je o srednje kasnoj sorti. Mahune su svetložute, pljosnatog oblika i široke. Prilikom uzgoja ove mahune zahtevaju oslonac. Biljka dostiže visinu do 2 m, a mahune dužinu do 21 cm. Ova sorta je pogodna za direktnu setvu. Od setve do berbe je potrebno 78 dana. Setva boranije se obavlja direktno u zemlju na otvorenom, od početka aprila pa do kraja juna. Zrno se seje na dubinu od 3 cm u redove. Međuredno rastojanje je 60 cm. Odlična je Jerusalimska boranija kada se kuva sveža, a može i da se zamrzava. Seme je tamno.

Boranija Gazela

Gazela spada u rane sorte boranije. Boja je žuta, a oblik pljosnat. Biljka dostiže visinu 2-2,5 m. Za ovu boraniju je naravno neophodna potpora od trklji. Mahune su veoma krupne, mogu biti 22 cm duge i 2,2 široke. Seme je srednje veliko i bele boje. Setva se obavlja na otvorenom. Mahune se kuvaju kao boranija, a seme može da se suši i kuva kao pasulj.

Boranija Rezi

Rezi boranija je sorta pogodna za proizvodnju u bašti za sopstvene potrebe, ali i za proizvodnju i prodaju. Biljka poraste 50-55 cm. Nije joj potreban oslonac u vidu pritki. Ova boranija može da se seje u kućice. Mahune su veličine 12 cm, a širine 1 cm. Rezi mahune su žute, a na poprečnom preseku ovalne. Kontinuirano sazrevaju i dugo se beru. Otporna je na virusna i bakterijska oboljenja. Ovo je boranija bez konaca. Koristi se sveža i zamrzava se.

Boranija Odir niski

Boranija Odir je srednje rana sorta, žuta puterica. Spada u niske sorte boranije, jer naraste od 50-55 cm. Od nicanja do sazrevanja potrebno je 57 dana. Mahune su žute i bez konaca. Postepeno dozreva u kontinuitetu. Dobra otpornost na bolesti.

Unidor boranija

Unidor je srednje kasna sorta boranije. Ova je poznata u narodu kao boranija tip žuta olovka. Biljka naraste do 2,5 m i treba joj oslonac. Formira žute dugačke mahune 16 cm x 1 cm, valjkastog oblika. Od nicanja do zrenja prođe 55 dana. Prinos je dobar. Lako se beru i bez konaca su. Pre svega je namenjena za kuvanje kad je sveža.

Romano Gold

Boranija Romano Gold je niska i žbunasta biljka. Ubraja se u niske sorte boranije, pa nije potreban oslonac. To je romano tip mahuna, znači žute i pljosnate. Upotreba je u svežem stanju i industrijska. Mahune su fine, kvalitetne, bez konaca, dugačke oko 14 cm. Seme je belo.

Palanačka rana boranija

Palanačka rana je niska sorta boranije. Najranije dozreva. Naraste u visinu do 40 cm. Cvetovi su beli. Mahune su dužine do 14 cm, ovalno pljosnate na preseku. Ova boranija je žuta i lako puca. Prinos je od 12-16 t/ha. Od nicanja do zrenja treba 55 dana. Koristi se sveža i zamrzava se.

Paulista boranija

Paulista je varijetet boranije u tipu zelene olovke. Spada u niske sorte, zelene boje. Dobro podnosi sušu i visoke temperature. Paulista boranija je pogodna za masovnu industrijusku proizvodnju, jer može da se bere mašinski. Pogodna je za setvu u proleće i leto. Od setve do branja prođe 75 do 78 dana. Mahune Paulista dugo zadržavaju svežinu.

Boranija Šumadinka

Šumadinka je niska i žbunasta sorta boranije. Naraste od 40-45 cm. Cveta ljubičasto. Ovo je šarena boranija, odnosno mahune su žute sa ljubičastim šarama. Dužine mahuna je oko 14 cm. Od nicanja do sazrevanja treba 55 dana. Očekivani prinos je 10 t/ha. Pogodna je upotrebu sveža, kao i za zamrzavanje.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!