Sorte paprike za plastenik i otvoreno polje

Želite da uzgajate papriku na svom imanju, a interesuje vas koje sorte paprike su dobre za plastenik i uzgoj na otvorenom. Zaista je veliki izbor. Proizvođači koji prodaju papriku imaju svoje favorite i oni proizvode ono što se traži na tržištu. Ako uzgajate papriku za sopstvene potrebe, treba prvo postaviti pitanje šta želimo da pravimo od paprika, jer postoje pogodne sorte paprike za ajvar, punjenje, turšiju, za sušenje, jelo u svežem stanju, odnosno za salatu. Rasad paprike može da se proizvede iz semena ili da se kupi. Seme se seje u kontejnere i drži u zaklonu, dok se ne formira biljka i presadi na otvorenom, kada to vremenske prilike dozvole. Paprika voli toplotu i jedna je od poslednjih kultura, koje se sade na otvorenom.

Vrste paprika – podela

Prema vremenu sazrevanja, možemo ih podeliti na rane, srednje rane i kasne sorte paprike. Prema ukusu paprike možemo podeliti na slatke i ljute sorte paprike. Prema upotrebi razlikujemo baštenske paprike i industrijske. Baštenske su za jelo i preradu (ajvar, kišeljenje i sl.). Industrijske sorte su za preradu u mlevenu začinsku papriku. Baštenske sorte se dalje dele prema obliku na paradajz paprike ili rotunde, babure, polubabure, paprike dugih plodova sa jednim vrhom, roge paprike, ljute papričice ili šipke i feferoni.

Amfora paprika

Paprika Amfora je srednje rana sorta. Paprike su tip kapije, pljosnate su i velike, a vrh im je blago zakrivljen. Dužina plodova je do 15 cm, a širina oko 5 cm. Meso Amfore je debelo oko 5 mm. Težina paprika je 100 g u proseku, iako ima primeraka koji mogu dostići 200 g. U fiziološkoj zrelosti plodovi ove paprike su crvene boje. Paprika Amfora se uzgaja direktnom setvom ili iz rasada, može na otvorenom polju, a može i u plasteniku. Amfora je izuzetna za pečenje, a naročito za ajvar. Krupni i lepi plodovi mogu se jesti sveži kao salata. Isto tako može se uspešno kiseliti.

Paprika Dukat

Dukat paprika je specifična stara sorta, dobro pozicionirana na tržištu, zapravo jedna od vodećih sorti kod nas. To je i jedna od najboljih sorti za jelo u svežem stanju. Meso je tanko, crveno kada je potpuno zrelo, zatim čvrsto i hrskavo. Idealna je za salatu, a može se koristiti i za turšiju, ajvar ili prženje. Zahvalna je za uzgoj, a veoma rodna sorta. Kod Dukat paprike prinos po jednoj biljci je 2 kg. Pogodna je za uzgoj u plasteniku, kao i na otvorenom. Može se brati od tehnološke do fiziološke zrelosti, sukcesivno i ako se tako bere, onda prinosi mogu ići čak do 65 t/ha.

Delfina paprika

Paprika Delfina se ubraja u kvalitetne sorte roge paprike. U tehnološkoj zrelosti plodovi su svetlozeleni, a u fiziološkoj zrelosti su crveni. Plodovi Delfina paprika mogu porasti do 20 cm dužine. U plasteničkoj proizvodnji meso Delfina paprike može biti debljine 1 cm, a na otvorenom nešto manje. Kao što vidimo spada u mesnate i krupne sorte, a i rodna je sorta u pitanju. Kod paprike Delfina prinos ide do čak 50 t/ha.

Paprika Somborka

Somborka je isto već stara i dobro poznata sorta paprike. Ovo je ljuta paprika, ali ne mnogo ljuta. Ubraja se u tip polubabura i u srednje rane sorte. Plodovi idu od svetložute do jarko crvene boje. Ova paprika je odlična za punjenje. Najčešće se puni sirom i pavlakom. Može se jesti i sveža. Dosta je otporna na štetočine i bolesti. Somborka paprika je rodna i prinos se kreće do 40 t/ha.

Pogledajte koja je jedinica za merenje ljutine u paprikama i koja je najljuća paprika na svetu.

Paprika belo uvo

Belo uvo paprika se odlikuje krupnim plodovima svetlije boje. Boja je zapravo zelenkasta. Ova paprika nije adekvatna za preradu, već se koristi u svežem stanju, znači salatna paprika. Sve je više tržena sorta paprike belo uvo. Prinos je do 2 kg po stabljici. Sorta je bujna i ima jaku stabljiku koja može da ponese paprike težine do 300 g. Sorta belo uvo je prilično otporna i isplati se uzgajati je.

Paprika moravska kapija

Moravska kapija je ajvaruša, odnosno idealna sorta paprike za ajvar. Ova sorta ima visok procenat suve materije, a po tome je nadmašila sorte kao što su kurtovska kapija, ljubov dlan i slonovo uvo. Zato se preporučuje kao najbolja paprika za ajvar. Paprika moravska kapija je veoma rodna. Dostiže prinos 50 t/ha. Plodovi su atraktivni, krupni i u fiziološkoj zrelosti crveni. Teški su do 180 g. Dužina ploda je do 18 cm, a širina do 9 cm. Od nicanja do zrelosti potrebno je 145 dana.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!