Ricinus biljka – ricinusovo ulje za rast kose i trepavica

Ricinus biljka je izrazito otrovna, ali ricinusovo ulje dobijeno iz semenki ove biljke je i više nego lekovito. Ricinus je i vrlo dekorativna biljka, pa je kod nas uzgoj ricinusa veoma popularan. Ricinusovo ulje za lice deluje kao pravi melem i može pomoći kod brojnih stanja kože. Hidrira i omekšava kožu, otklanja bore i odlaže znake starenja kože, deluje kao lek za suvu kožu, smiruje akne i smanjuje ožiljke. Ricinusovo ulje za trepavice se koristi da stimuliše rast i zgušnjavanje trepavica, a istovremeno jača i sprečava lomljenje trepavica. Ricinusovo ulje za kosu takođe ima brojne pozitivne efekte, od toga da vraća kosi vlagu i poboljšava izgled suve kose, pomaže protiv oštećenja kose usled hemijskih tretmana i stimuliše rast kose, uz istovremeno sprečavanje opadanja kose. Takođe pomaže i kod upalnih stanja kože glave. Ricinusovo ulje za probavu čisti creva i deluje protiv zatvora. Poznato vam je da je ricinusovo ulje laksativ, koji pomaže izbacivanje nesvarenog sadržaja iz creva. Kada je u pitanju ricinusovo ulje cena za bočicu od 50 ml se kreće oko 200 dinara.

Ricinus karakteristike – otrovna biljka

Ricinus (Ricinus communis) je višegodišnja biljka koja vodi poreklo iz Afrike, a može narasti čak i preko 10 m u visinu. Kod nas se ricinus uzgaja kao jednogodišnja biljka, i za jednu sezonu može narasti od 2-2,5 m. Za listove ricinusa je karakteristično da poprime crvenu boju s jeseni, dok plod podseća na plod kestena i crvene je boje, a unutar njega je par semenki koje liče na sitan pasulj. Seme ricinusa je upravo onaj deo biljke koji se koristi za dobijanje ricinusovog ulja. Cvetovi su mu sitni, bele boje, sakupljeni u cvasti.

Poznato vam je da se ricinusovo ulje veoma koristi za razne namene, međutim, ricinus je vrlo otrovna biljka. Otrovni su svi delovi ove biljke, a posebno semenke. Otrovnost ricinusa se poredi sa otrovom zmije i ustanovljeno je da samo par semenki može da usmrti čoveka! Zato se mora veoma oprezno rukovati sa ovom biljkom.

Ricinus kao ukrasna biljka

Ricinus kao ukrasna biljka se često gaji u našim krajevima. Uzgaja se kao jednogodišnja biljka. Za sadnju zahteva sunčane pozicije, a kako bi što više narasla tokom godine – obezbedite joj puno vlage i odgovarajuće hranjivo zemljište. Ricinus se može uzgajati i u saksiji, dok u bašti može ipak više da naraste. Razmnožavanje se obavlja uz pomoć semena. Kao što smo rekli, ricinus se u našim krajevima uzgaja kao jednogodišnja biljka, stoga se seje svake godine. Semenke ove biljke treba posejati u martu mesecu, ali ih pre setve potopite u mlaku vodu na 24 časa. Semenke klijaju u roku od 7-30 dana. Kada biljka naraste nekih 15 cm, presađuje se u baštu, gde će ostati do zime kada će je ubiti mraz.

Za šta je dobro ricinusovo ulje

Zdravstvene prednosti ricinusovog ulja uključuju olakšanje kod reume, menstrualnih poremećaja i zatvora. Ovo lekovito ulje takođe pomaže u oralnoj nezi, pravilnom dojenju, kontracepciji, nezi kose i kože. Koristi se i kao delotvoran purgativ. Ricinoleinska kiselina je anti-inflamatorna po prirodi. Ricinusovo ulje se koristi u lekovima za HIV pozitivne pacijente, a jedinjenja poput ricinoleinske kiseline i ricina imaju baktericidno i antivirusno dejstvo. Ricinusovo ulje se koristi i za opekotine i rane, gde ih štiti od infekcija. Ricinusovo ulje deluje  kada se primenjuje interno i eksterno. Za internu upotrebu, potrebne su samo male količine koje mogu pomoći kod mučnine i povraćanja, a takođe deluje i kao laksativ, tako da može da pomogne sa zatvorom. Spolja, ricinusovo ulje je u stanju da poboljša izgled i zdravlje kože, kao i da stimuliše rast kose, smanjuje upalu i štiti imuni sistem od bakterijskih infekcija.

Gde kupiti ricinusovo ulje i cena

Ricinusovo ulje se može kupiti u apotekama i prodavnicama zdrave hrane, a cena za 50 ml se kreće oko 200 dinara.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!