Kako utvrditi ph vrednost zemljišta i kako se uzima uzorak zemlje za analizu

Neke biljke više vole kiselo zemljište, a neke alkalno. Kada želimo da na nekoj parceli podignemo zasad ili posadimo neku kulturu, trebalo bi znati kakve ta biljka ima zahteve u pogledu ph vrednosti zemljišta. Onda treba ispitati ph vrednost zemljišta na toj parceli i utvrditi da li odgovara zahtevima biljke koju tu želimo da uzgajamo. Ako nije odgovarajuća ph vrednost tla ima načina da se popravlja. Postoji više mogućnosti da proverimo da li je tlo kiselo ili alkalno.

Kako utvrditi da li je zemljište alkalno

Da bi utvrdili da li je neko zemljište suviše alkalno, možemo sprovesti naredni test. U odgovarajuću posudu sipajte šaku zemlje, koju ćete uzeti iz te bašte, odnosno parcele. Sipati zatim u posudu 100 ml alkoholnog sirćeta. Promešajte sve i ako zapeni onda je zemljište alkalno.

Kako utvrditi da li je zemljište kiselo

Test da li je zemljište previše kliselo, možemo odraditi na sledeći način. U posudu sipati šaku zemlje iz bašte. Zatim sipati 100 ml obične vode, te dodati 100 grama sode bikarbone. Kada se sve promeša videćemo da li će se pojaviti pena i mehurići. Ako da, onda je to znak kiselosti zemljišta.

Precizno merenje ph vrednosti zemljišta

Prethodni testovi ipak nisu precizni. Ako želimo da stvarno precizno utvrdimo ph vrednost zemljišta, onda se uzorci zemlje uzimaju i nose u laboratoriju na analizu. Osim ph vrednosti uzorak nam može pokazati i sastav zemljišta. Na taj način ćemo saznati koji sastojci mu nedostaju i kroz đubrenje, dovesti ga na taj nivo da kažemo da je plodno. To je korisno, jer omogućava da i prinosi budu veći. Analiza zemljišta je jedan od uslova za dobijanje podsticaja i subvencija za proizvođače.

Kako pravilno uzeti uzorak zemlje za analizu

Kako se uzima uzorak zemlje za analizu pravilno? Uzorak treba da bude reprezentativan, a to znači da odslikava stvarno stanje na toj parceli. Dakle, uzimanje uzoraka se radi sa više mesta na parceli. To zavisi od veličine parcele. Sa što više mesta se uzme uzorak to će rezultat analize biti tačniji. Ide se dijagonalno po parceli i uzima se uzorak sa dubine 30 cm ili jednog ašova, pa onda sa 60 cm ili 2 ašova. I sve tako. Zemlja se izmeša u kanti sa 30 cm dubine i u drugoj kanti sa 60 cm. Potom se istresa na najlon, gde se sitni i suši 24 sata. Zatim se od te zemlje uzima oko 0,5 kg i pakuje se u kesu. Zemlja iz 2 različite kante ide u 2 kese. Uz kesu se šalje i papir, na kome su svi potrebni podaci o parceli i vlasniku. Ovako pripremljene uzorke, šaljemo u neku od institucija koje su nadležne za analizu zemljišta. Rezultati bi trebalo da budu gotovi za 7 do 10 dana.

Ph merač zemljišta

Postoji i uređaj ph metar ili ph merač zemljišta, kojim ima ubodnu sondu. Prednost posedovanja ovog merača je što se uzorkovanje može vršiti na otvorenom polju, pa onda nije potrebno nositi zemlju na analizu da bi se utvrdila ph vrednost. Suština je da se sonda zabada u zemlju i na displeju se očitava ph vrednost. Upotreba ph metra se mora dobro proučiti uz uputstvo za upotrebu koje se dobija kada se kupi. Ovakav uređaj potražite u poljoprivrednim apotekama.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!