Totalni herbicid upotreba i cena – total protiv korova

Šta je totalni herbicid? Kada i kako se koristi herbicid total protiv korova? Da li je štetana upotreba totalnih herbicida? On je sistematičan i nije selektivan, a to znači da suzbija korove i trave, jednogodišnje i višegodišnje, drvenaste i zeljaste biljke. 

Dosadni i štetni korovi

Korovi mogu da pričinjavaju veliku štetu na poljoprivrednom zemljištu. Dobro se ukorene i crpe hranjive sastojke i vlagu iz tla, što za useve nije dobro. To značajno može umanjiti prinose. Zakorovljeno zemljište zahteva i mnogo komplikovaniju obradu. Korovi kao što je sirak su veoma uporni i teško se iskorene. Neke manje bašte ili parcele mogu da se održavaju tako što se korov pljevi ručno ili se češće vrši obrada zemljišta i čišćenje od korova, ali na velikim parcelama ovo nije jednostavno. Zato su korovi veliki neprijatelji ratara. Osim toga štetni korovi rastu i na nepoljoprivrednom zemljištu. Neki od njih izazivaju alergije, kao što je dobro poznata ambrozija.

Primena totalnih herbicida

Nakon žetve, krajem leta ili početkom jeseni, treba ostaviti strnište nekih 3 nedelje. Za to vreme će korovi početi da rastu. I taman kada niknu u velikom broju, treba krenuti sa njihovim suzbijanjem. Intenzivan rast korova i dostizanje visine od 10-15 cm, su pravi trenutak za primenu totalnih herbicida. Tada će korovi ove herbicide usvojiti preko listova, a oni će ući u biljku i proći sve do korena. Kada se korenov sistem uništi, korov polako žuti i odumire. Treba imati u vidu da su ovo neselektivni herbicidi i da će uništiti svaku biljku sa kojom dođu u kontakt.
Primena se radi kada su odgovarajuće vremenske prilike. Bitno je da je suvo i bez vetra. Prskanje herbicidima se obilčno izvodi ujutro ili predveče.

Šta posle tretiranja zemljišta herbicidima

Pošto se obavi prskanje zemljišta herbicidima, dejstvo herbicida traje 2 do 3 nedelje. U toj fazi ne treba izvoditi nikakve radove u parceli. Tek posle se može vršiti obrada zemljišta. Kad dođe naredno proleće, onda na toj parceli seju se ili sade usevi. Primena iz vazduhoplova nije dozvoljena. Treba voditi računa da posle primene tu ne pasu domaće životinje.Total herbicid se koristi najviše 2 puta godišnje na istom mestu. Iako se tvrdi da totalni herbicidi deluju na zelenu masu i ne ostaju u zemljištu, te da ako se poštuje uputsvo i karenca nema bojazni, mnogi su zabrinuti i razmišljaju o štetnom dejstvu. Pobornici zdrave i organske proizvodnje su žestoki protivnici primene ovih sredstava.

Gde kupiti i cena

Totalni herbicidi se mogu nabaviti u specijalizovanim prodavnicama za prodaju hemijskih preparata i poljiprivrednim apotekama. Postoji više proizvođača i preparata. Jedna flaša preparata je oko 500 dinara. Obavrzno pročitajte uputstvo za upotrebu i pridržavajte se uputstva, prilikom upotrebe preparata.

Pogledajte i kako se uklanja korov na prirodan način

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!