Program zaštite maline i kupine, bolesti i štetočine

Malina i kupina su srodno voće, koje uništavaju iste šteočine i boluju od sličnih bolesti, pa smo i program zaštite obradili zajedno u ovom članku. Neke sorte su manje, a neke više otporne, ali da vidimo generalno, koje to štetočine i bolesti najviše napadaju ovo ukusno voće.

Bolesti

Kastenjasta pegavost izdanaka maline (Didimela applanta) je gljivično oboljenje i među najgorim bolestima maline, na koju svakako treba obratiti pažnju. Manifestuje se tako što dolazi do sušenja izdanaka, zbog kišnog leta, kada ima previše vlage. Prvi simptomi mogu biti vidljivi početkom leta. Na listovima se obrazuju mrke pege, a na izdancima kestenjaste ili ljubičaste. Koristiti preparate Akord, Promesa, Quadris i sl.
Smeđa pegavost maline (Sphaerulina rubi) je bolest koja se javlja prvo na naličju kao svetloplave pege, a onda lišće žuti i na kraju opada. Kiša i vlaga pogoduju širenju bolesti. Može da prezimi u opalim listovima i izdancima. Bolest se javalja najviše na listovima, ali može i na izdancima. Preventivno se seku zaraženi izdanci i čisti lišće da bi se smanjila zaraza i šteta tokom sledeće godine. Primenjuju se fungicidi na bazi bakra, mankozeb, dodin, cineb…
Siva trulež ploda (Botrytis cinerea) pravi veliku štetu kada su plodovi već zreli, posebno kad ima dosta kiše i kad zahladi u periodu posle cvetanja i tokom formiranja plodova. Zaraženi delovi biljaka su prevučeni sivim ili crnim slojem kao somot. Zaštitu obaviti preparatima: Switch, Ronilan, Collis, Cantus, Pehar, Dional, Chorus itd.
Rđa maline i kupine (Phragmidium spp.) je bolest koja zaista odgovara nazivu rđa, jer se baš takvi simtomi i pojavljuju. Bolest se pojavljuje na svim delovima biljaka, a boja je kao kad zarđa metal. Zućkasto crvenkaste pege iz koji se kasnije razvijaju i plikovi.
Još neke karakteristične bolesti maline i kupine koje treba pobrojati su nekrotična pegavost plamenjača, trulež korena maline, antraknoza, uvenuće izdanaka itd.

Štetočine

Najopasnija štetočina za malinu, a i kupinu je malinina buba ili Byturus tomentosus. Razvija se jedna generacija insekata tokom godine, a može da prezimi u čauri. Polažu jaja u cvet ili plodove i tako ih oštećuju. Izlegle larve se hrane plodom oko mesec dana, a onda se u tlu preobraze u ličinku i u začaure pa tako mogu da prežive zimu. Zaštita se radi preparatima Karate zeon, Kozak i sl.
Kao druga isto velika štetočina maline i kupine, je malinin cvetojed ili Anthonomus rubi. Napada malinu, kupinu i ruže. Može da preživi zimu, a zadržava se ispod šušnja (opalih listova) ili u gornjem sloju zemlje. Izlazi negde u aprilu i jede mlade pupoljke i listove. Cvetojedi imaju rilicu, kojom oštete cvetne pupoljke, a zatim polažu jaja. Zaštita: Kozak, Karate zeon…
Treći napasnik je malinin prstenar. On pravi zadebljanja na izdancima. Ženke ovog insekta, polažu jaja u cvetne pupoljke. Larve se razvijaju u izdancima, gde nastaju zadebljanja. Ovi izdanci se seku ispod zadebljanja.
Eriofidna grinja (Phyllocoptes gracilis) napada listove i plodove, pa time nastaju promene. Kao posledica vidljive su žute izbočine. Plodovi prerano sazrevaju, deformišu se i suše. Zaštita: Abstate, Vertimec i dr.
Crveni pauk se nastani na naličju lista. Napadnuti listovi crvene. Sparno i sušno leto predstavlja povoljne uslove za razvoj grinje.
Lisne vaši kod maline i kupine napadaju listove koje jedu. Radi toga listovi počinju da se uvrću. Prenose i virusna oboljenja, a biljka slabije napreduje.
Muva galica – Zaštita: Kozak, Actara SC

Zaštita maline i kupine

U idealnim okolnostima u ovih 7 tretmana zaštita maline i kupine bi bila dovoljna, ali to često zavisi od vremenskih prilika. Kad je u pitanju program zaštite maline i kupine prskanje treba primeniti:

1. Zimsko prskanje bakarnim preparatima (izvodi se pre početka perioda vegetacije pri temperature preko 10 stepeni sa preparatima plavo uljem, crveno ulje i sl.)
2. Tretiranje priliko listanja protiv truleži korena, sušenja izdanaka, grinja, biljnih vaši i crvenog pauka
3. Prilikom diferencijacije cvetova – biljne vaši, grinje, crveni pauk, rđa, sušenje izdanaka, malinina buba i cvetojed
4. Tokom cvetanja – rđa, sušenje izdanaka, siva plesan
5. Formiranje i sazrevanje plodova – siva plesan
6. Nakon berbe – sušenje izdanaka, muva galica, grinje
7. Pred opadanje listova – jesenje plavo prskanje bakarnim preparatima

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!