Evo kako proizvesti sopstveni RASAD PARADAJZA

Paradajz se sadi na otvorenom od maja meseca, jer ne podnosi hladnoću. Rasad paradajza može da se kupi ili da se proizvedete sopstveni rasad u zatvorenom prostoru. Setva paradajza u zatvorenom može da se obavi u ferbuaru. Za to je potrebno seme paradajza, kvalitetna zemlja za cveće i odgovarajuće posude. Seme paradajza u kesicama se kupuje i možete da birate sortu koja vam odgovara. Do semena paradajza možete doći i iz plodova paradajza, pošto su oni dostupni sada i preko zime u marketima. Mi smo rešili da malo eksperimentišemo i isprobamo i to.

Prvi način

Isecite paradajz na pola, pa izdubite deo gde su semenke. Stavite u cediljku i ispirajte, sve dok ne ostane čisto seme paradajza. Semenke pincetom povadite na papir i ostavite da se osuši. Kao čašice za setvu smo koristili ljuske jaja i karton kao stabilnu bazu. To je takoreći idealno. Napunite ljuske jaja zemljom za cveće i stavite u svaku po 2-3 semena paradajza. Orošavajte vodom iz prskalice. Ne znamo kakva je klijavost ovog semena, ali se nadamo da će bar po jedna biljčica u ljusci jajeta da nikne. Ljuske posložite u karton, jer će on da posluži kao idealna baza. Stavite pored prozora i redovno orošavajte. Nakon 7-10 dana biljke paradajza su nikle. Posle nekog vremena ćemo ih presaditi u veće saksije. Ljusku jajeta ćemo samo zdrobiti i zajedno sa biljkom posaditi u zemlju. Ona dođe kao odlična prihrana. Videćemo da li će i koliko će biti plodova. Nadamo se uspehu.

Drugi način

Za drugi način smo isto koristili plod paradajza. Prvo napunite saksiju sa zemljom za cveće. Poravnajte površinski sloj. Paradajz isecite, tako da dobijete tanki kolut ili više njih, ako planirate da imate više rasada. Navlažite površinski sloj zemlje vodom iz prskalice, a zatim stavite po jedan kolut u jednu saksiju. Semenke u kolutu paradajza su vidljive. Očekujemo njihovo klijanje. Preko paradajza rasporedite tanak sloj zemlje i orošavajte ponovo. Stavite saksiju sa tanjirićem na osvetljeno mesto, kod prozora i redovno orošavajte. Za 7-10 dana biljke paradajza su nikle. Nakon 25 dana od nicanja mlade biljčice se pikiraju, odnosno presađuju u zasebne saksije, a tek od maja se biljke iznose i presađuju na otvoreno. Kako će da plodonose videćemo. Nadamo se uspehu ovog eksperimenta.

Treći način

Kupite seme paradajza u kesicama i posejte u kontejnere u zatvorenom prostoru. Mi smo koristili staru žardinjeru. Napunite posudu kvalitetnim supstratom za cveće, zatim navlažite zemlju i posejte seme paradajza. Odozgo ide tanak sloj zemlje. Premestite na osvetljeno mesto i orošavajte redovno. Biljke mogu da niknu već za nedelju dana. Nakon 25 dana od nicanja radi se pikiranje paradajza. Time se svaka biljka presađuje u svoju saksijicu, gde će rasti dok se ne presadi na otvoreno. Za očekivati je da će biti dobar rod paradajza.

Seme

Na prva dva načina smo koristili seme od komercijalne sorte paradajza, koja je u zimskom periodu bila dostupna u prodavnicama. Međutim, kad seme kupujete u semenarama ili naručujete preko interneta, možete da birate sortu koja vam odgovara. Ima zaista tako mnogo sorti paradajza, koje se razlikuju po obliku, veličini i boji. Ljubitelji paradajza i gajenja povrća su povezani u grupama, koje su namenjene razmeni i prodaji semena starih sorti, koje su po pravilu ukusnije i otpornije, od ovih komercijalnih što kupujemo u marketima.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!