Paradajz šljivar Roma

Paradajz šljivar sorte Roma, je verovatno najpopularniji paradajz za konzervisanje i proizvodnju paradajz pelata i sosa. Za to je pogodan zbog svoje čvrstine i kompaktnosti. Paradajz Roma se može pronaći i svež u nekim marketima. Uzgaja se u mnogim zemljama.

Poreklo

Iako se zove Roma i svi misle da je italijanski paradajz, on je razvijen u USA još 1950. Nastao je ukrštanjem više sorti i to Pan American, Red Top i SML. Ovo je stara sorta paradajza i nije hibrid, ali postoje neki varijeteti. Možemo pomenuti šljivar sa nešto sitnijim plodom pod nazivom Baby Roma.

Oblik

Roma paradajz po obliku se razlikuje od klasičnog paradajza. Nije okrugao, nego izdužen. On ima oblik šljive, pa ga zovu paradajz šljivar u našim krajevima. Mada će biti i onih, koji kažu da više po obliku liči na papriku, nego na paradajz, što je istina.

Karakteristike

Roma paradajz je jajolikog oblika i crven kada je zreo. U sebi ima relativno malo semenki i dobar je za konzervisanje i sos od paradajza. Biljka raste oko 1 m u visinu. Prilično je otporan na mnoge bolesti i štetočine. Ipak, osetljiv je na gljivična oboljenja, ako ima dosta kiše ili se kvase listovi. Potrebno je zalivanje, naročito u fazi plodonošenja, ali samo sipati vodu na koren. Plodovi sazrevaju za manje od 3 meseca. Prilično je otporna sorta na pucanje plodova. Pojedinačni primerci ploda su teški prosečno oko 60 grama. Paradajz šljivar je popularna sorta među vrtlarima koji cene stare sorte i onima koji prave pelat. Veoma je rodna sorta, naročito ako se uzgaja u plasteniku. Može se gajiti na malom prostoru, na otvorenom, u plasteniku ili u saksijama. Plodovi su mesnati i jako ukusni, ako se beru kada su potpuno crveni i sasvim zreli. Ova sorta je stvarno za preporuku. Čitajte detaljnije o uzgoju paradajza

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!