Saveti za uzgoj blitve

Blitva se uzgaja radi sočnih listova, mada se koriste i lisne drške. To je dvogodišnja biljka. U prvoj godini blitva razvija koren, kratku stabljiku i rozetu listova. U drugoj godini, ako joj se dozvoli da ide u visinu, razvija se cvetna stabljika, koja može ići do 1,2 m. U ishrani je blitva veoma korisna, a sprema se najčešće kuvana.

Uslovi za uzgoj blitve

Što se tiče zemljišta blitva nije mnogo zahtevna, a najbolje uspeva na ph neutralnom tlu. U pogledu temperature blitva je dosta otporna, tako da se može sejati u rano proleće. Klija na temperaturi preko 5 C stepeni, ali optimalno bi bilo oko 20 C. Kada su niske temperature blitva sporije raste. Dobro podnosi sušu, ali za dobar prinos potrebno je dosta vlage u zemljištu, a ako su sušni periodi i navodnjavanje. Jedna je od retkih biljaka koje podnose slanu vodu.

Gajenje blitve

Primenjivanje plodoreda je važno kod blitve, jer se ne uzgaja na istoj parceli minimum 3 godine. Pošto blitva ima dubok koren, poželjna je duboka obrada zemljišta na 35 cm. Ako se seje rano u proleće pogodne su i uzdignute gredice. Blitva je pogodna za đubrenje kompostnim organskim đubrivom, mada se može koristiti i mineralno.

Setva blitve

U većini slučajeva blitva se seje direktno u zemlju. U nekim slučajevima, za ranu proizvodnju, sadi se rasad, koji je proizveden u zatvorenom prostoru. U kontinentalnim uslovima blitva se seje na otvorenom, od marta do kraja maja. Setva na otvorenom se obavlja na međuredni razmak od 40 cm, a kasnije se u redu proređuje na 30 cm. U mediteranskim uslovima prolećna setva se obavlja od februara do aprila, a jesenja početkom septembra.

Berba blitve

Mlade biljke se vade sa korenom, što je zapravo postupak proređivanja. Kod starijih formiranih biljaka, beru se razvijeni spoljni listovi, a to će omogućiti dalje napredovanje rozete i nekoliko berbi po sezoni. Dobro gajena blitva može dati prinos od 30-60 t/ha.

Kako se sprema blitva

Blitva se sprema najčešće tako što se kuva, a potom se začini sa maslinovim uljem, limunovim sokom ili belim lukom. Naravno, može se spremati i na druge načine u kombinaciji sa povrćem. Često se stavlja u čorbe ili pite. Može biti zamena za spanać ili zelje, za onog ko ne voli ovo lisnato povrće. Ima blitva i neke zdravstvene prednosti, pa je korisna u ishrani. Dobra je za varenje i predstavlja diuretik. Popravlja krvnu sliku. Preporučuje se u ishrani šećeraša, jer smanjuje šećer u krvi. Štiti jetru dijabetičara.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!