Drenjine sadnice uzgoj sok liker pekmez

Drenjina je drvo koje se neretko uzgaja u našim krajevima, radi dobijanja kvalitetnog i hranljivog ploda, koji se kasnije može koristiti u različite svrhe. Da uživate u plodovima drenjine recepti su mnogobrojni. Ovde ćemo navesti recept za sok od drenjina, liker od drenjina i pekmez od drenjina.

Saveti za uzgoj drenjina

Uzgoj drenjina se uglavnom obavlja zbog njihovog hranljivog ploda i drvne mase. Mesto za sadnju mora biti dovoljno toplo i suvo, gde dren nije izložen kasnom mrazu. Razmnožavanje se obavlja semenom, koje treba posejati odmah po sakupljanju. Takođe se obavlja i vegetativno razmnožavanje i kalemljenje, ali se ovo preporučuje profesionalcima. Reznice drenjina se uzimaju sa jednogodišnjeg drveta, a ove reznice drenjina se moraju odmah posaditi nakon odsecanja, kako ne bi izgubile sposobnost zakorenjivanja. Drenjina ne zahteva primenu pesticida, pa je ova biljka pogodna za organsku proizvodnju. Daje visoke i stabilne prinose čak i na zemljištu lošijeg kvaliteta.

Selekcijom i kalemljenjem se dobijaju sadnice drenjina koje rode druge ili treće godine od sadnje.

Razmak pri sadnji obično iznosi 6×4 m. Period sazrevanja plodova na jednom stablu je 10-12 dana, stoga je i berba sukcesivna.

Kako se pravi sok od drenjina

Da napravite sok od drenjina, sledite recept: najpre operite 1 kg zrelih plodova drenjina, te ih iseckajte na sitno i stavite u 3 l ključale vode. Kuvajte ovo 20-ak minuta, potom izmeljajte masu ili je izblendajte, dodajte još 1.5 l vode i kuvajte još 15 minuta. Kada smeša bude bila spremna, samo dodajte 1 kg šećera i smanjite vatru. Morate neprekidno mešati dok se šećer ne rastvori, pa onda kuvajte na visokoj temperaturi još 10-ak minuta. Dobijeni sok od drenjina sipajte u vrele staklene flaše i čvrsto ih zatvorite, a po otvaranju ih čuvajte u frižideru.

Kako se pravi liker od drenjina

Operite 1 kg zrelih plodova drenjina, očistite ih od semenki i stavite da se kuvaju sa 1 l vode i 1 kg šećera. Kuvati ovo nekih pola sata, sve dok drenjine ne pobele. Dok smeša bude još vrela, ocedite sirup, pa dodajte 500 ml ruma. Dobro promešati i sipati u tople, čiste staklene flaše. Možete dodati nekoliko drenjina u flašu, radi dekoracije.

Kako napraviti pekmez od drenjina

Ovde je srazmera jasna – 1 kg šećera po 1 kg plodova drenjina. Operite zrele, sveže plodove drenjina, očistite ih od semenki i stavite u toplu vodu na 5 minuta. Nakon toga izvadite plodove, izblendajte ih i stavite u činiju, gde ćete ih posuti šećerom. Dobijenu smesu kuvajte 3 sata na nižoj temperaturi, uz neprekidno mešanje. Pekmez od drenjina je spreman onda kada smesa koju kuvate postane gusta, i dok je još vruć, pekmez stavite u tople, čiste staklene tegle.

Pogledajte i kako izgledaju trnjine

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!