Gavez biljka kako izgleda slike gde raste i upotreba

Kada je u pitanju biljka gavez kako izgleda opisaćemo ukratko u narednom tekstu, a pogledajte i slike.

Gavez biljka (lat. Symphytum officinale) poseduje sočnu i dlakavu stabljiku koja može biti visoka od 20-100 cm. Koren ove biljke (koji je debeo, sočan, vretenast i razgranat) raste veoma duboko u zemlji, i spolja je tamno-braon do crnkaste boje, a unutra je beo do svetložut. Donji listovi su veliki, duguljasti, dlakavi; dok su listovi na stabljici naizmenično poređani i dlakavi po čitavoj svojoj površini. Cvetovi gavez biljke se pojavljuju tokom leta iz pazuha gornjih listova, oblika su uskog zvona, usmereni prema dole u jednostrano povijenim cvastima, boje prljavo-bele do ružičaste ili ljubičaste.

Sada kada smo videli kako izgleda gavez biljka, gde raste opisaćemo u daljem tekstu. Gavez se može naći kako slobodno raste po celoj srednjoj Evropi. Raste na vlažnim mestima, pored vode i na vlažnim livadama. U poljoprivredi se smatra korovom.

Lekoviti delovi gavez biljke su listovi i koren.

Uzgoj gaveza

Gavez biljka se sve više uzgaja u bašti, pre svega, jer lepo izgleda kada procveta, a veoma je privlačna i insektima oprašivačima, pa će bašta sa gavezom uvek biti puna pčela. Kako najlakše i najbrže da posadite gavez u svom vrtu? U proleće ili jesen izvadite koren gaveza i posadite ga na mesto u vrtu gde želite da ova biljka bude. Izaberite nešto vlažniju poziciju i dalje od gredica, budući da je gavez prilično invazivna biljka. Neka zemljište za uzgoj gaveza bude neutralne, ali i kiselije pH reakcije. Dobro uspeva na suncu, ali i u senci. Gavez će ukrašavati vaš vrt svojim lepim cvetovima čitavo leto, a može se brati oko 3 puta za pripremanje đubriva, malčiranje ili u druge svrhe.

Kako se koristi gavez i lekovita svojstva

Mast od gaveza je najčuveniji i najviše korišćen preparat od ove biljke, a koristi se kod sledećih stanja: protiv modrica, protiv bolova u mišićima i zglobovima, kod preloma kostiju, protiv reumatoznih oboljenja, kod rana i posekotina i opekotina, za proširene vene, protiv hemoroida, protiv bora i za zatezanje lica, protiv akni i bubuljica, osipa, kod ujeda insekata, protiv čukljeva, protiv ožiljaka, kod neuralgija lica.

Mast od gaveza se priprema na sledeći način: otopite jednu teglu vazelina ili 1 šolju pčelinjeg voska na laganoj vatri, uz konstantno mešanje. Dodajte 2 šolje lišća gaveza i mešajte dok se smesa topi, ali ne dozvolite da proključa (trebalo bi da topite oko 30-ak minuta). Procedite smesu u staklenu posudu.

Čаj od gaveza se nekada mnogo više koristio, a danas je oralna primena ove biljke dovedena u pitanje zbog sumnji da može izazvati oštećenja jetre. Čaj od gaveza se inače upotrebljava zа lečenje stomаčnih problemа, čirevа, bronhijalne astme, kod obilnih i teških menstruаcija, krvi u mokraći, dijareje, hroničnog kаšlja, čаk i protiv kancera.

Tinktura od gaveza se upotrebljava kao tečnost za ispiranje grla protiv upale grla, kao i za obolele desni. Koristi se i kod neuralgičnih bolova lica. Odličan je lek kod svih vrsta spoljašnjih i unutrašnjih rana, krvarenja, modrica, nagnječenja, frakture kostiju, izraslina na kostima, zagnojenih kostiju, osteoporoze, artritisa i drugo. Tinktura od gaveza regeneriše i podmlađuje kožu, a delotvorna je i kod upale vena. Kada se koristi spolja, samo se blago utrljava u kožu. Kako se pravi tinktura od gaveza pogledajte ovde

Obloge od gaveza se koriste kod psorijaze, čireva, proširenih vena, karpalnog sindroma, kao i kod upale kostiju. Kako biste napravili ove lekovite obloge, potrebno je da samo pomešate nekoliko kašičica osušenog mlevenog korena gaveza sa dovoljno vruće vode da se dobije ujednačena pasta – koju potom treba namazati na platno i prisloniti na ranu. Obloge od gaveza treba obnavljati na svaka 2-4 časa.

Foto: Graibeard/Flickr

Đubrivo od gaveza

Gavez takođe može da se upotrebljava kao tečno đubrivo u povrtarstvu. Đubrivo od gaveza je veoma bogato kalijumom, pa se koristi za đubrenje korenastog i drugog povrća (posebno paradajza, paprike, patljidžana, krompira, luka, celera i kupusa).

Kako da napravite đubrivo od gaveza? Pokosite gavez na samom početku cvetanja ove biljke i čitave biljke stavite u bure ili neku adekvatnu posudu od plastike, ali ne sasvim do vrha. Onda dolijte vodu dok ne pokrije biljke, pokrijte posudu i neka odstoji 3 sedmice. Kada provri unutrašnji sadržaj, odlijte tečnost i razređenom vodom u odnosu 1:10 zalivajte povrće. Na ovaj način se podstiče brži rast biljaka i pospešuje njihova otpornost prema bolestima.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!