Kopriva kao đubrivo i insekticid za biljke

Kopriva kao đubrivo za biljke je odličan izbor ukoliko želite da uzgajate svoje voće i povrće na prirodan način, bez hemije. Đubrivo od koprive možete i sami da napravite, potpuno je prirodno, a uz to i besplatno.

Kopriva spada u red najrasprostranjenijih biljaka, koju smatramo korovom, a zapravo je veoma lekovita i značajna. Kopriva je veoma bogata mineralima, naročito gvožđem i azotom, a poznato vam je koliko je azot važan za biljke. Kopriva kao insekticid je odlična prirodna alternativa hemijskim preparatima. Insekticidna svojstva rastvora koprive postepeno prolaze vremenom, pa ga je potrebno iskoristiti istog dana kada se i napravi. Prskanje koprivom se preporučuje kao prirodna alternativa herbicidima i veoma je delotvorno.

Kako se pravi i koristi đubrivo od koprive

Kada je tečno đubrivo od koprive u pitanju, prvo pripremite staro drveno ili plastično bure. Tokom fermentacije đubriva od koprive se razvija vrlo neugodan miris, pa unapred odredite mesto u svom dvorištu gde ćete ga izolovati. Pokosite 1 kg koprive u fazi cvetanja, ali vodite računa da to bude u nekom prirodnom okruženju, dakle, ne blizu prometnih saobraćajnica. Koprive stavite u bure i nalijte 10 l kišnice. Veoma je važno da dobro pritisnete koprive tako da cela masa bude dobro prekrivena vodom. Bure prekrijte sa gazom ili mrežicom i držite ga na suncu. Videćete da će se na površini bureta vremenom pojaviti pena, a kada prestane vrenje ćete osetiti veoma neugodan i prodoran miris. Ovaj miris se može ublažiti ukoliko dodate manju količinu kamenog brašna. Ovo tečno đubrivo od koprive prvih 7 dana treba ostaviti da miruje, a zatim ga svakodnevno promešati drvenim štapom. Kada rastvor prestane da peni, đubrivo procedite. Za ovo je potrebno da prođe od 1-3 sedmice, zavisno od temperature vazduha. Tečno đubrivo od koprive će biti tamne boje i veoma neprijatnog mirisa. Proceđeni deo koprive stavite u leje ili dodajte u kompost. Preko leta možete zalivati povrće se ovim đubrivom, jednom nedeljno, kada je u fazi intenzivnog rasta i razvoja.

Kopriva kao đubrivo za biljke  se dodaje biljkama u sledećem odnosu:

1:10 – đubrivo/voda – za zalivanje zemljišta

1:50 – đubrivo/voda – folijarno preko lista

Kako se priprema i koristi kopriva za prskanje voća i povrća

Prskanje koprivom je veoma značajno protiv štetočina koje napadaju voće i povrće, naročito protiv lisnih vaši.

Priprema rastvora koprive za prskanje voća i povrća:

Potrebni su vam sledeći sastojci: 1 kg sveže pokošene koprive, pre nego što procveta i 10 l kišnice (mada može i odstajala voda). Pomešajte koprivu sa kišnicom u nekoj većoj posudi i ostavite da odstoji 12-24 časa, nikako duže od toga jer će se tako izgubiti „žareće“ materije u koprivi. Ovaj rastvor treba koristiti nerazređen.

Kopriva za prskanje voća ili povrća se ne treba koristiti kada je vetrovito, kako ne biste uništili i “korisne“ insekte u vašoj bašti.

Kopriva za prskanje povrća ili voća ima veoma ograničen rok delovanja i preporučuje se da prskate biljke zaredom nekoliko dana, u slučaju najezde štetočina.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!