Begonija cveće uzgoj nega vrste slike

Begonija cveće spada među omiljeno ljubiteljima baštenskog i saksijskog cveća. Tražene su kraljevska begonija, Begonia semperflorens, begonije elatior i dr. Ovo je višegodišnja cvetnica koja pripada porodici Begoniaceae. Begonije vode poreklo iz vlažnih suptropskih i tropskih krajeva, u južnoj i centralnoj Americi, Africi i južnoj Aziji. Neke vrste mogu narasti i do 3 m visoko, dok su neke visoke samo nekoliko centimetara. List begonija je asimetričan, a neki su listovi okrugli, srcoliki, jajasti, režnjeviti, duguljasti i dr. Begonija cveta tokom leta do prvih mrazeva.

Uzgoj i nega begonija

Begonije se mogu uzgajati zbog svojih dekorativnih listova ili cvetova.  Generalno, nisu zahtevne što se tiče uzgoja. Budući da vode poreklo iz tropskih krajeva, begonije zahtevaju toplotu i vlažnost. Većina vrsta može uspevati u delimičnoj senci. Supstrat mora biti dobro osušen, da nije stalno ni vlažan ni suv. Tuberozne begonije imaju tzv. period mirovanja, dok će mnoge vrste cvetati tokom čitave godine.

Begonija semperflorens (ili voštane begonije) se obično gaji kao saksijsko cveće na otvorenom. U umerenim klimatskim uslovima, begonije se gaje kao godišnjaci ili kao kućne biljke ili biljke u staklenoj bašti – kada je u pitanju uzgoj na otvorenom. Koren begonija više raste u širinu nego u dubinu, pa stoga treba birati pliće i šire saksije za njih.

Kada su u pitanju begonije nega se sastoji od adekvatnog zalivanja i prihranjivanja biljke. Zalivanje treba biti redovno, ali nikako ne treba preterivati. Ukoliko su begonije u zatvorenom prostoru, treba ih orošavati vodom. Takođe, prostoriju treba redovno provetravati.

Supstrat treba da bude suvlji, dakle, ne preterano vlažan. Prilikom zalivanja begonije treba đubriti na sledeći način: u 1 l vode treba dodati 0.8 g punog đubriva, a prethodno treba rastvoriti 40 g mineralne soli u 1 l vode, te dodati 20 ml rastvora u vodu za zalivanje.

Begonije se sade plitko, tako da se njihovi gomolji tek prekriju zemljom. Nakon sadnje, sledi obilno zalivanje biljke. Nekih šest nedelja kasnije se biljike mogu izneti na otvorenom.

Vrste begonija

Postoje:

– lisnate begonije (gaje se zbog ukrasnog lišća)

– cvetne begonije (gaje se zbog ukrasnog cveća).

Najpoznatije lisnate begonije su: Begonia rex (kraljevska begonija), Begonia corallina, Begonia metallica i druge.

Najpoznatije i najviše gajene cvetne begonije su: Begonia semperflorens, Begonia “Gloire de Lorraine”, Begonia tuberhybrida (krupnocvetna) ili gomoljasta begonija.

Sigurno ste čuli i za tzv. viseće begonije, koje brzo rastu i lako se zakorenjuju, a sade se u visećim saksijama.

Kao što joj i samo ime kaže, Begonia semperflorens je uvek u cvetu, a postoje: crvene, roze i bele sorte.

Kraljevska begonija (Begonia rex) se gaji zbog dekorativnog lista, budući da ima lepo šareno lišće.

Kada su u pitanju begonije elatior (čuveni hibrid prelepog cveća), za njih je karakteristično sledeće: starijim sortama je neophodan kratak dan za formiranje pupoljaka, a duži dan za njihovo otvaranje. Ona nije jako otporna i veoma često odbacuje cvet.

Gde kupiti i cena

Cena za sadnice begonije se kreće oko 250 dinara i može se kupiti u rasadnicima cveća.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!