Dalija cveće kad se sade uzgoj nega i slike

Dalija cveće, poznato još i kao georgina cveće – mnogima je omiljeno baštensko cveće. Ovo je višegodišnja biljka, koja vodi poreklo iz Meksika, dok je u Evropu je stigla u 18. veku. Njeni atraktivni cvetovi različitih boja i oblika jesu glavni razlog zašto se ova biljka uzgaja. Postoje dalije koje se uzgajaju iz gomolja i dalije koje se uzgajaju iz semena. Postoji više hiljada vrsta dalija, od kojih neke mogu narasti od 30 cm do 1,5 m. Postoje dalije sa jednostrukim ili dvostrukim cvetovima promera 5-25 cm, zavisno od sorte. Cvetaju od kasnog jula do prvih jesenjih mrazeva.

Vreme i način sadnje

Kad se sade dalije? Kada prođu prolećni mrazevi, možete posaditi prelepe dalije. Dalija cveće traži dosta svetla i zasebnu gredicu (ako je moguće). Zemljište bi trebalo da bude srednje ilovasto, mada im odgovara bilo koja umerena vrsta tla, i naravno zemljište mora biti dobro drenirano. Zemljište bi trebalo nađubriti u jesen pre sadnje koja će se obaviti u maju i junu. Kada je u pitanju sadnja dalija iz lukovica – treba koristiti isključivo zdrave lukovice. Lukovice se čuvaju tako što se zamotaju u novinski papir i pospu ugljanom prašinom. Treba ih čuvati na mestu gde su temp. ispod 5 C. Na kraju marsta meseca lukovice dalije treba ovlažiti kako bi nabubrele. Sadnja lukovica počinje u aprilu.

Sadnja gomolja i sadnica:

Kupite najveće gomolje (koji su zdravi i neoštećeni), budući da bi iz njih trebalo da izniknu najbujniji i najveći cvetovi. Kupite mlade sadnice dalija, koje su obično u loncima, u kasno proleće. Sve sorte dalija zahtevaju oslonac, osim patuljastih sorti. Iskopajte rupu od 15 cm za svaku biljku i pored nje, na dubinu od 30 cm, zabijte štap visine 1,5 m. Lagano posadite gomolj u iskopanu rupu, okrenuvši ostatak stabljike prema gore. Iskopano zemljište pomešajte sa koštanim brašnom i šakom vlažnog treseta, pa ovom mešavinom zatrpajte rupu i zalijte daliju. Identično kao i za gomolje, iskopajte rupe i zabodite štapove za sadnice. Posadite ih zajedno sa zemljom oko korena i nakon sadnje zalijte, pa ponovite nakon dva dana. Dalije se sade pojedinačno ili zbirno. Niske sorte treba saditi u razmaku od 20 cm, a visoke sorte od 30-40 cm.

Uzgoj i nega dalija

Dalija ne toleriše zemljište koje zadržava vlagu, zato zemljište za njen uzgoj mora biti dobro drenirano i bogato humusom. Najbolje je uzgajati je u vrtu, i to na poziciji koja je izložena suncu. Ova biljka uopšte nije zahtevna za uzgoj. Neophodno je da je redovno zalivate kada su letnje vrućine. Na zemlju oko biljke bi trebalo postaviti kamenčiće. Ukoliko želite da dobijete bogate cvetove, morate prihranjivati biljku đubrivom sa azotom. U vreme cvetanja, takođe treba obaviti prihranu đubrivom bogatim kalijumom. Lisne vaši, crveni pauk i gusenice su najveći neprijatelji dalije. Pre mraza, biljke treba izvaditi iz zemljišta i to tako što ćete odrezati 20 cm gornjeg dela biljke. Rastresite zemlju i okrenite lukovice naopako kako bi se voda ocedila i lukovice osušile.

Kada je u pitanju uzgoj dalija iz semena – seme treba posejati u sanduke u februaru ili martu na temperaturama od oko 18-20 C. Za mesec dana biljke treba pikirati u većem razmaku , dok se u maju mogu saditi u vrtu.

Gde nabaviti dalije i cena

Cena za lukovice dalije se kreće oko 160 dinara, a možete ih kupiti od strane rasadnika. Cena kesice sa 25 semenki dalije je oko 150 dinara.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!