Salvija cveće (ukrasna žalfija) – sadnja nega razmnožavanje cena

Salvija je naziv koji se koristi za cveće, koje je još poznato i kao ukrasna žalfija. Ova biljka se uzgaja na terasama, balkonima i u baštama. Salvija je dekorativna biljka za spolja. Odlikuje se intenzivnom bojom cvetova i izuzetno je zahvalna što se tiče održavanja.

Karakteristike

Stabljika je uspravna i četverougaona. Raste u visinu u proseku 40 cm. Ima nižih i viših varijeteta. Listovi su svetlozeleni, srcoliki i glatki. Rastu naspramono, a po obodu su nazubljeni. Cvetovi su mnogobrojni i obrazuju cvasti. Prvo se otvaraju donji cvetovi, a kasnije redom prema vrhu cvasti. Period cvetanja je dug, a to je ono što ljubitelji cveća vole. Salvija cveta od 5. meseca pa sva do prvih mrazeva. Cvetovi mogu biti u jednoj ili dve boje. Obično su crveni ili ljubičasti, roze i beli.

Nega salvije

Salvija cveće najviše voli osunčanu poziciju, jer tada najviše cveta, mada može da uspeva i u polusenci. U pogledu zemljišta preporučuje se humusno i dobro drenirano, ali može da podnese i manje plodno tlo. Prednost ove biljke je što ima dobro razvijen korenov sistem. Jak i dubok koren omogućava da salvija dobro podnosi letnju žegu. Ipak je treba redovno zalivati. Jednom sedmično je optimalno. Ne treba ni preterivati, jer može doći do truljenja korena.

Sadnja salvije

Kad je u pitanju salvija razmnožavanje je semenom, a retko i reznicama. Ako se pitate kada saditi salviju, treba reći da je najbolji april ili maj mesec. Visoki varijeteti salvije se sade samostalno ili grupno u pripremljene gredice u bašti. Biljke se rasađuju na 25 cm razmaka, jedna od druge.
Setva salvije se vrši u kontejnere od januara do marta. Kada sejemo seme, trebalo bi da nikne za nekih 5 dana. Što se tiče nižih vrsta salvije, one su pogodne za žardinjere i saksije. Držimo ih na terasi, balkonu ili simsu prozora.

Saveti za uzgoj

U vrtu se lepo može kombinovati sa drugim biljkama koje isto vole sunce. To mogu biti kadifa, verbena, ukrasne trave i sl. Da bi salvija cvetala više, osim sunčane pozicije, treba je povremeno đubriti. Na proleće ćemo je nešto više zalivati đubrivom za cvetanje. Tokom leta potrebe za đubrenjem su nešto manje. Cvetovi koji precvetaju se uklone i onda je to podsticaj novim, na cvetanje. Vršni izdanci se isto uklanjaju da bi salvija imala formu grma.

Gde kupiti i cena

Seme salvije u kesicama se prodaje u semenarama. Cena je oko 50 dinara po kesici, slično kao i za ostale vrste cveća. Odrasle biljke mogu da se nađu u rasadnicima.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!