Verbena cveće – uzgoj održavanje čaj biljka protiv vampira

Verbena biljka (Verbena officinalis) se na našim prosotrima uzgaja kao jednogodišnja, a viseće verbene su naročito popularne u vrtovima. Odlikuje se egzotičnim  citrusnim mirisom i lepim cvećem. Verbena cveće je pogodno za uzgoj u visećim saksijama. Stabljike ove biljke rastu u žbunićima. Vrbena se u vrtu može kombinovati sa drugim jednogodišnjim biljkama kojima prija sunce. Poznata je i pod nazivom ljutovnica biljka ili željezarka.
Za ovu biljku je karakteristično da su cvetići okruženi zelenim reckastim listićima koji malo peckaju na dodir. Boja cveta verbene može biti bela, plava, crvena ili ružičasta. Verbena cveta od ranog proleća do prvog jesenjeg zahlađenja. U junu treba orezati verbenu jer ćete tako podstaći njeno dodatno grananje.
Pored toga što je veoma dekorativna, verbena je i veoma lekovita biljka, pa se verbena čaj naročito koristi u tradicionalnoj medicini.

Kako se gaji i neguje verbena

Ukoliko vam se sviđa verbena, uzgoj je prilično jednostavan. Budući da je ovo cveće jednogodišnje, seje se opet svake godine. Seme verbene treba posejati u saksiji na kraju februara, a kada biljčice narastu, rasadite ih u baštu ili žardinjeru sredinom maja. Mlade biljke treba saditi sa razmakom od oko bar 25 cm. Zasad treba držati na nekom  polusenovitom mestu.

Održavanje

Održavanje verbene je prilično jednostavno. Ova biljka voli sunčana i topla mesta, a zemljište mora biti rastresito. Verbena biljka zahteva redovno orezivanje radi lepog oblikovanja, a grane ne bi trebalo da su joj duže od 80 cm. Nemojte preterivati sa zalivanjem i dodavanjem đubriva. Nakon sadnje dobro zalijte biljku dok se koren ne primi, a kasnije je dovoljno zalivati je samo kada se zemlja osuši. Na dve-tri nedelje dodajte biljci malo djubriva sa većim procentom gvožđa. Đubrenje verbene je najvažnije obaviti na proleće (kada biljka bude visoka oko 10 cm).

Kako se pravi čaj od verbene

Verbena čaj se priprema na sledeći način: prelijte 1 kašičicu cveta verbene sa 200 ml ključale vode i procedite nakon 5 minuta. Pijte ovaj čaj 3 puta dnevno, pre obroka.

Čaj od verbene možete pripremiti i sa vinom: prokuvajte 4 supene kašike verbene 5-10 minuta u mešavini od 250 ml vina i 250 ml vode i procedite. Ovaj čaj se pije 3 puta dnevno po 1 mala šoljica pre obroka.

Čaj od verbene se upotrebljava kod nesanice, nervoze, anksioznosti, podstiče znojenje i jača imunitet. Preporučuje se dojiljama za poboljšanje laktacije, a značajan je i za poboljšanje rada jetre, kao i apetita. Verbena čaj možete koristiti i za ispiranje osetljivih desni.

Verbena protiv vampira

Tamo gde je verbena vampiri nemaju šanse. Kao što smo videli, verbena se koristi u tradicionalnoj medicini, ali se javlja i kao amajlija u mnogim kulturama. Za ovu biljku se smatra da odbija i onesposobljava vampire. Dovoljno je samo držanje cveta verbene u ruci i tako će se sprečiti da vampiri kontrolišu misli neke osobe. Za odbijanje vampira se verbena biljka nosi i u obliku nakita, a tu su i kupke sa uljem verbene.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!