Oblici uzgoja koka nosilja

Da li ste nekad razmišljali, kada ste kupovali jaja, na koji su način ona proizvedena, odnosno u kakvim uslovima je organizovan uzgoj koka nosilja. Mi nismo, a verovatno niste ni vi.  Ali kada smo u marketima videli natpis ’’jaja srećnih koka’’ to nas je navelo, da se zapitamo šta je sad ovo. Treba razlikovati uzgoj koka nosilja u kavezima ili boksovima, podni uzgoj koka nosilja i slobodni uzgoj koka nosilja.

Uzgoj koka nosilja u kavezima i boksovima

Ovaj uzgoj je posebno popularan zbog velike produktivnosti, a relativno malih troškova. Međutim uslovi gajenja koka nosilja u ovom slučaju nisu baš humani. Kakakteristika uzgoja je veliki broj koka nosilja na malom prostoru. Kako je to moguće. Koke ne šetaju slobodno, već se nalaze u kavezima, koji su raspoređeni kao police na visini u više redova, a svaka koka ima manje od 0,5 m2 prostora za manevrisanje. Tu se hrane, poje i nose jaja, koja se odmah po nošenju, sabiraju, tako da je prikupljanje jaja posve jednostavno. Sve liči na proizvodni pogon, gde su koke više kao mašine u fabrici, nego kao živa bića. Ovaj način uzgoja je u EU zabranjen, jer se smatra za mučenje životinja.

Podni uzgoj koka nosilja

Podni uzgoj koka nosilja je znatno bolji za koke. One su smeštene u ograđenim prostorima, većim kavezima kokošinjcima ili zidanim objektima. Kreću se po podu, ali ne baš sasvim slobodno. U zavisnosti od brojnosti koka i veličine objekta, ovo može da bude sasvim prijatno rešenje za životinje. Zaštićene su od klimatskih nepogoda i predatora, lisice, mačke, psa. Treba im obezbediti mesta gde će da nose jaja. U ovakvim objektima je nešto teže sakupljanje jaja. Manja je produktivnost. Hranilice i pojilice se raspoređuju ravnomerno u objektu. Dnevno svetlo je poželjno. Što se tiče ishrane, daju im se gotove smeše za koke nosilje, ali vole da jedu travu, povrće i voće, a uvek čeprkaju po podlozi i pronalaze neke insekte. Koke su zapravo svaštojedi. Kao podloga im se stavlja pesak i slama.

Slobodni uzgoj koka nosilja

Slobodni uzgoj koka nosilja je kad one slobodno šetaju napolju po određenoj parceli, zemlji ili travi. Negde će da postoji neka ograda da ne odšetaju, ali to je u osnovi slobodan uzgoj. Dobra stvar je što su koke prilično aktivne, a i dobar deo hrane pronalaze na otvorenom. I opet treba imati neku kućicu, sklonište ili zaklon, gde će koke da se gnezde i nose jaja, ali i sklone od kiše i prespavaju. Slobodne su pa mogu da biraju kad će i šta će da rade. Rizik kod ovakvog uzgoja je što broj koka može da se smanji usled napada predatora. Ovakva jaja iz slobodnog uzgoja se smatraju najkvalitetnijim.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!