Sobna biljka zamija – Zamioculcas

Zamija biljka (Zamioculcas zamiifolia) je jedna  vrlo popularna biljka koja se koristi u domovima i kancelarijama širom sveta. Ova sukulentna biljka se gaji zbog svojih zelenih, prirodno sjajnih listova.

Nega zamije

Zamija zahteva minimalnu negu, ima niske potrebe za vodom i svetlošću.

Međutim, budite pod oprezom. Čuvajte se „sokova“ ove biljke, koji kada dođu u kontakt sa kožom mogu izazvati iritaciju osetljive kože zbog kristala kalcijum oksalata.

Sobna biljka zamija – održavanje je minimalno. Ovoj biljci ne treba nikakav poseban tip saksijskog zemljišta ili saksijskog miksa. Bilo koje dobro propusno zemljišta se preporučuje za uzgoj zamije.

Što se tiče prihranjivanja, koristi se uravnoteženo tečno đubrivo za saksijsko cveće (20-20-20) jednom mesečno. Ovo đubrivo treba primeniti prilikom zalivanja i to će obezbediti biljci potrebne hranljive materije.

Iako će zamija biljka uspevati dobro na nižim nivoima osvetljenja, stavljanjem na “svetliju“ svetlost – ona uspeva još bolje. Držite biljku daleko od direktnog popodnevnog sunca, jer u tom slučaju može da sagori. Najbolje joj odgovara veoma filtrirana svetlost.

Sobno cveće zamija – nega podrazumeva i da biljka nikako nije potpuno u vodi. Bolje toleriše sušu nego preteranu vlažnost. Ako previše zalijete zamiju, njeno lišće će požuteti. Dovoljno je zaliti je jednom u mesec dana obilnije.

Optimalna temperatura za uzgoj zamije je od 20-25 stepeni.

Loša strana zamije je što sporo raste.

Zamioculcas treba držati na prozoru na istočnoj ili zapadnoj strani.

Kako se presađuje zamija

Nije potrebno presađivanje zamije u veću saksiju sve dok biljka ne popuni prvobitnu saksiju svojim rizomima. Za presađivanje se koristi zemljište koje je dobro propusno, slično onom koje se inače koristi za sukulentne biljke.

Kako se razmnožava zamija

Zamioculcas biljka se razmnožava listićima i deljenjem rizoma, a može i ožiljavanjem grana – mada se ovaj treći metod najređe koristi jer grane mogu da istrule u vodi. Kada je razmnožavanje listićima u pitanju, ono se sprovodi tako što ih otkinete sa matične biljke i pobodete u vlažno zemljište, gde će se formirati mali rizom iz koga će se pojaviti novi listovi. Ovaj metod može da potraje i nekoliko meseci, a možete ga ubrzati tako što ćete saksiju prekriti providnim najlonom, u cilju održanja vlažnosti koja je potrebna za rizome.

Deljenje rizoma: odvojeni deo se malo zasuši (da ne bi trulio prilikom zalivanja), a potom ga odmah posadite u odgovarajuću saksiju.

Zamija prodaja i cena

Zamija cena iznosi nekoliko hiljada dinara, zavisno od cvećare u kojoj kupujete biljku.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!