Kalanhoja cveće – nega održavanje razmnožavanje zalivanje cena

Prelepo cveće kalanhoja je poznato i kao “boginja suza“, jer legenda kaže da je rođeno iz suza jedne boginje. Iz tog razloga, ukoliko vam neko pokloni kalanhoju – znajte da ona predstavlja simbol ljubavi.

Kalanhoja cveće

Kalanhoja je sobno cveće, lako za održavanje, koje cveta zimi, kada mnoge druge biljke odmaraju. Latinski naziv ove cvetnice je Kalanchoe Blossfeldiana, a njeno prirodno stanište je Madagaskar – gde raste kao sukulentni polužbun. Kalanhoja cveće je doneto u Evropu sredinom 20. veka i postalo je omiljeno dekorativno cveće kod mnogih ljubitelja cveća.

Kalanhoja je srednjeg i zbijenog rasta, ima veliki broj pljosnatih ukrasnih listova i cvetova koji se razlikuju po boji: od žute, naradžaste, ružičaste, pa sve do jarko crvene. Kada cveta, cvetići su veoma atraktivnog izgleda, imaju kratke drške i poređani su gusto.

Uzgoj i održavanje kalanhoje su prilično jednostavni.

Nega kalanhoje

Držite kalanhoju na jakom svetlu, na istočno ili zapadno okrenutom prozoru tokom proleća i leta. Postavite je na prozoru okrenutom prema jugu od novembra do marta. Postavite je u blago zasenčenom prostoru ili na otvorenom ako ne želite da biljka raste unutra. Temperature između 12,7 do 29 ° C su idealne za uzgoj kalanhoje.

Zalivanje

Sačekajte da se površina zemljišta osuši pre nego što ponovo zalijete biljku. Zatim, zalivajte biljku dok voda ne dođe do tacne na dnu saksije. Prospite vodu prikupljenu u tacni. Ne smete joj kvasiti listove i cvetove.

Orezivanje

Orežite biljku na 7 .6 cm sa makazama za orezivanje nakon što se završi cvetanje. Cvetanje može da traje 3 meseca. Odmaknite saksiju sa biljkom od jakog svetla i ne zalivajte je mesec dana nakon što ste je orezali.

Vratite saksiju nazad na osvetljen prozor nakon mesec dana i dobro zalijte biljku.

Prihrana (đubrenje)

Prihranite kalanhoju sa đubrivom za sobno cveće prema uputstvu nakon zalivanja, a zatim jednom mesečno do novembra.

Nega kalanhoje podrazumeva i da uklonite svo uvelo lišće i prašinu sa lišća vlažnom krpom, ako je potrebno.

Kalanhoja cena

Kalanhoja – cena nije visoka, kreće se negde oko 300 dinara.

Razmnožavanje kalanhoje

Razmnožavanje kalanhoje je moguće uz pomoć reznica od izboja ili listova, ali i semenom. Ako želite da ubrzate ovaj proces, onda se odlučite za razmnožavanje reznicama. Za reznice se koriste vrhovi biljke, međutim, ukoliko vam oni nisu na raspolaganju, možete koristiti i listove, koje treba lagano i pažljivo da otkinete od biljke. Kada govorimo o reznicama, one se sade u pesak. Očekujte da će reznice kalanhoje, pravilno uzete, brzo oživeti.

Orezivanje kalanhoje, u svrhu dobijanja reznica za razmnožavanje, sprovodi se u maju i junu. Od matične biljke treba otkinuti reznicu i staviti je u pesak da pusti žile. Neka preporuka je da se reznice ostave dan-dva na suncu kako bi se rez osušio. Najbolje mladice dobijaju se upravo orezivanjem, a ne iz semena. Mladice koje su iznikle orezivanjem će pre procvetati u odnosu na matičnu biljku, koja je već cvetala jednom ili nekoliko puta. Kod orezivanja je najčešće potrebno oko 2-3 sedmice da iznikne, pri tome nije neophodno koristiti hormon za ožiljavanje. Odrežite stabljike koje su duge oko 10-ak cm i uklonite listiće koji su pri dnu biljke.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!