Krasula – japansko drvo novca – sadnja uzgoj orezivanje razmnožavanje nega

Krasula (Crassula ovata) je sukulentna višegodišnja biljka, koja je među ljubiteljima popularna za uzgoj kao sobna biljka. Uspeva u saksiji kao malo stablo. Poznata je kao drvo žada, dolar drvo ili japansko drvo novca. Pripada familiji krasula. U prirodi raste u Južnoj Africi. Kad je u pitanju krasula, gde je držati, kupiti i kako je negovati saznaćete u nastavku.

Karakteristike

Krasula može da naraste u visinu do 1,5 m. Može se orezivati i tako uticati na veličinu i debljinu stabljike. Stabljika raste uspravno, a grane su debele. Listovi su ovalni, sjajni i mesnati. Prosečno su dugi 4 cm i široki 3 cm. Krasula cveta od avgusta do oktobra. Cvetovi imaju 5 latica, mirisni su i uglavnom bele boje.

Gajenje krasule

Uzgoj krasule je baš jednostavan. Gde držati krasulu? Treba joj dosta svetla, pa je najbolje držati je na prozoru ili drugom dobro osvetljenom mestu. Ali ipak ne podnosi direktno sunce. Toplotu voli i dobro podnosi visoke temperature. Tokom leta može da se iznosi napolje, ali ne na direktno sunce da ne dobije opekotine. Zimi je treba držati unutra, jer je osetljiva na niske temperature. Ne može da preživi mraz.
Zalivanje krasule treba biti vrlo umereno. Tokom zime zemlja treba biti gotovo suva. Preterano zalivanje može dovesti do opadanja listova ili truljenja korena.
Presađivanje krasule se radi na svake 2 godine. Zemlja za kaktuse se koristi za sadnju krasule.
Kad je u pitanju krasula orezivanje se može raditi. Ako želimo biljku deblje stabljike, po presađivanju skraćujemo korjenje i granje. Krasule mogu da se uzgajaju kao bonsai.
Razmnožavanje krasule se radi pomoću reznica. Odsečemo reznicu veličine 10 cm. Ostavimo je 24 sata da se osuši sečeno mesto. Zabodemo reznicu u mešavinu peska i zemlje i ostavimo negde u senku. Zaliti povremeno. Nakon 1 meseca presaditi, jer tada bi već trebalo da je formirala koren. S druge strane krasula može da se razmnožava i listom. Otkinuti list i zabosti u zemlju, pa čekati mesec dana da se ukoreni, te presaditi. Procenat uspešnosti ožiljavanja je nešto bolji kod reznica.

Zašto je zovu japansko drvo novca?

Po verovanjima sa istoka, postoje biljke koje donose više novca u kuću. Jedna od najpoznatijih biljaka, koja po ovom verovanju donosi novac je upravo krasula. Zato je mnogi danas zovu japansko drvo novca. Feng šui učitelji smatraju da ova biljka privlači energiju bogatstva i blagostanja. Tako da krasulu mnogi uzgajaju ne samo zbog njene lepote, nego zbog verovanja da vlasniku donosi bolju zaradu.

Nabavka krasule

Moguće je kupiti krasulu u rasadnicima, cvećarama, preko interneta. Krasule nisu skupe biljke. Cena je pristupačna. Ako neko koga znate već ima krasulu može da vam da reznicu i lako ćete je ožiliti i tako dobiti sopstvenu krasulu.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!