Liker od malina malinovac, vino od maline i rakija malinovača

Jedan od najlepših likera i mnogima omiljeni, je liker od malina ili malinovac. Obično se pravi tokom leta kad maline sazrevaju i to je zaista jednostavan proces. Potrebni sastojci su maline, šećer i alkohol. Postoje brojne varijacije tako da neko pravi liker od malina sa medom, vinom, rakijom ili votkom.

Kako napraviti domaći liker malinovac

Sveže i oprane maline sipajte u pripremljenu staklenu teglu, dodajte šećer i potom nalijte žestoko alkoholno piće do vrha tegle. Preporučuje se da to bude lozovača rakija ili votka. Ko želi kao zamenu za šećer, može upotrebiti med, samo se radi odgovarajuće slasti dodaje nešto veća količina meda nego šećera. To je varijanta liker od malina i meda. Na kraju možete začiniti štapićem od vanile. Zaklopiti i dobro promućkati. Čuvati na toplom osunčanom mestu do 40 dana, a teglu svakodnevno promućkati. Na kraju treba procediti liker. Koristite gazu ili finu cediljku, da se semenke maline zadrže. Liker sipati u flaše i čuvati na hladnom i tamnom mestu.

Sastojci

1 kg malina
400 gr šećera ili 600 gr meda
1 l lozovače ili votke
1 štapić vanile

Pisali smo i o tome kako se pravi liker višnjevača

Žestoka alkoholna pića od maline

U Srbiji koja je poznata kao jedan od vodećih proizvođača maline u svetu, od pre nekoliko godina se komercijalno proizvode alkoholna pića od maline, jer je ustanovljen odgovarajući tehnološki postupak za proizvodnju malinovače. Rakija od malina se proizvodi i od svežih i od smrznutih malina, na dva tehnološki različita načina. Od sveže ubranih malina se pravi rakija na klasičan način, kao i ostale rakije. Tako se na tržištu može pronaći desetak tipova rakije od malina. S druge strane domaći liker od maline, popularni malinovac se pravi znatno duže i veoma je popularan u narodu, kao jedan od najlepših likera. To duguje prefinjenom mirisu i ukusu plodova maline, koji su tako pretočeni u flašu i čašu. I vi ga možete napraviti kod kuće.

Vino od maline

Postoje varijante likera sa crnim i belim vinom, ali postoji i vino od maline. Za proizvodnju vina treba imati i ovladati tehnologijom proizvodnje. Vino od maline se proizvodi kao kupinovo vino i ostala voćna vina. Vino od maline može da se pravi od svežeg ili zamrznutog voća. Zamrznute maline se odlede. Zatim se radi muljanje, pa ceđenje i sumporisanje. Neko dodaje vodu 1:1, a neko ne i oko toga se dosta polemiše. Zatim potrebno je izmeriti procenat šećera, da li je dovoljno slatko, a po potrebi i dodati. Kiselina od maline je prisutna, jedino ako je ima previše, onda se to sodom bikarbonom smanjuje. Na kraju posejati kulturu vinskog kvasca i ostaviti proceđenu širu da provri. Vinski kvasac se može nabaviti u bolje snabdevenim poljoprivrednim apotekama. Nakon 3 dana procedi se šira, da eliminišemo talog. Nadalje je postupak kao pri proizvodnji vina od grožđa. Naravno teorija je jedno, a u praksi svaki proizvođač ima svoje finese kad proizvodi vino od maline ili drugo vino od bobičastog voća.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!