Pirevina (pirika) suzbijanje korova i za šta je dobar čaj od pirevine

Pirevina ili pirika je višegodišnji korov, ali i lekovita biljka, koja raste po njivama, baštama, voćnjacima, vinogradima i vlažnim livadama. Latinski naziv je Agropyrum repens. Kao uporan korov pirevina nanosi štetu usevima, pa se traže načini za suzbijanje. Pirevina u kukuruzu, soji i drugim kulturama nije poželjna. Vrtlari je mrze, jer je invazivna vrsta. Mnogi sigurno nisu ni svesni da je tako korisna lekovita biljka i razumljivo samo žele da je unište. Koristi se koren pirevine kao lek, te se spravlja čaj od pirevine, koji je blag diuretik. Drugi nazivi su pirovina, puzava pirika, zubača.

Karakteristike

Ovu biljku ste sigurno videli, jer je veoma rasprostranjena. Ona je kao trava. Pirevina je jedan od najčešćih i najpoznatijih korova. Biljka može da naraste u visinu od 60-120 cm. Stabljika raste uspravno. Na stabljici su uski dugački i grubi listovi. Cvetovi su grupisani u guste klasove, dužine oko 10 cm. Pirika ili pirevina cveta tokom celog leta. Rizom je dugačak i savitljiv. Boja mu je beložuta. Vrlo je otporan kao korov, razmnožava se rizomom i brzo zakorovi njive. Ako se biljka počupa, a rizom ostane, iz njega brzo i lako kreću novi izdanci. Rizom se za lek iskopava u jesen. Pere se ledenom vodom, čisti i suši. Ukus je slatkast, a mirisa nema. Pirika ne treba da se pomeša sa zubačom Cynodon dactylon, koja je vrlo slična.

Suzbijanje pirevine

Nadzemni deo pirevine izgleda kao trava i nije problem počupati to što vidimo. Međutim, čupanje joj ništa neće škoditi. Nastavlja da raste i širi se podzemnim rizomom. Da bi se suzbila treba izvaditi rizom u potpunosti, a to baš nije jednostavno, jer to su kao neki konci u zemlji. Može biti dosta toga, pa je posebno u organskoj bašti ovo naporan posao, jer nema upotrebe herbicida. Korenje treba izvaditi potpuno, jer ako se preseče, tako se samo razmnožava. Svako sečenje rizoma je kontraproduktivno. Svaki presečeni deo rizoma, znači da će porasti nova pirevina. Rizom pirevine ima veliku moć regeneracije. Kao preventiva da se ne pojavi pirika, neki preporučuju malčiranje zemljišta. Hemijsko tretiranje herbicidima se radi na većim voćnjacima, vinogradima i njivama pod kukuruzom, sojom, šećernom repom, krompirom. U poljoprivrednoj apoteci se interesujte za preparat protiv pirevine, koji odgovara vašoj kulturi.

Pirevina kao lek

Evo za šta je dobra pirevina. To je diuretik. Primenjuje se u lečenju gihta jer izbacuje mokraćnu kiselinu iz organizma. Posebno se koristi kod zadržavanja mokraće, kod peska i kamena u mokraćnim kanalima, urinarnih infekcija, ešerihije koli i drugih bakterija u mokraći. Daje se kod upale bubrega i olakšava tegobe kod uvećane prostate. Ulazi u čajne mešavine protiv artritisa i zatvora. Koristi se čaj od pirevine za hemoroide. Rizom pirevine čisti i jača krv. Nalazi primenu kod bolesti jetre, slezine, žuči, žutice i katara creva. Pirika je dobra i kod plućnih bolesti. I kod upala kože i sluzokože pirevina pomaže. Od rizoma može da se cedi sok, pravi čaj od pirevine, kao i obloge.

Čaj od pirevine

Čaj od korena pirevine se pravi tako što se supena kašika droge prelije sa 2 dl hladne vode. Zatim sve treba zagrevati do ključanja. Kad proključa, skloniti sa ringle, poklopiti i ostaviti da stoji pola sata. Zatim procediti. Pije se nezaslađen čaj od pirevine, u količini 3 šolje na dan i to pre obroka.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!