Travnjak iz snova! Da trava bude kao na stadionu, posipajte je sa šećerom

Održavanje travnjaka zahteva dosta truda. Osim što travu treba redovno kositi i zalivati, često se tu pojavljuju i neke druge, nepoželjne biljke. To su korovi koji narušavaju izgled vašeg travnjaka. Kako da ih se rešimo, a da ne koristimo herbicide.  Korišćenje šećera za uništavanje korova predmet je pažnje stručnjaka za hortikulturu. Korovi su užas za sve nas, koji želimo bujni zeleni travnjak. Efekti šećera na biljke ukazuju, da je ova namirnica siguran prirodni herbicid za odvraćanje od neželjenih korova.

Zašto neki ljudi posipaju travnjak šećerom?

Šećer na korovu ima sposobnost da ograniči rast kod nekih biljaka, posebno onih koje nisu prilagodljive okruženju sa niskim sadržajem azota. Ovo ostavlja malo prostora za rast korova. Suzbijanje korova šećerom je moguće direktnom primenom, odnosno posipanjem na dosadan korov i invazivne biljke.

Kako koristiti šećer za suzbijanje korova

Posipanje travnjaka sa šećerom ili minimiziranje upotrebe baštenskih herbicida je prirodna i potencijalno efikasna metoda suzbijanja korova. Potrebno je više istraživanja, ali do sada naučna i ekološka ispitivanja potvrđuju da šećer na korovu može biti alternativa štetnim hemijskim metodama.  Širokolisni i jednogodišnji korovi podležu tretmanu šećerom, sasvim dobro. Metoda primene je jednostavna. Uzmite otprilike šolju šećera i sipajte u šaku, a potom pospite šećer oko podnožja korova. Vodite računa da izbegavate druge biljke. Proverite korov za par dana i ponovo nanesite ako korov ne pokazuje znake uvenuća.

Hranjenje travnjaka sa šećerom

Posipanje travnjaka šećerom, kao da pozitivno utiče na rast trave. Kako? Šećer podstiče korenje trave da traži azot u zemljištu. Trava postaje konkurencija korovima, jer  troši azot u zemlji, koji je neophodan korovu za rast. Može se koristiti običan kristal šećer, koji  se posipa lagano preko vašeg travnjaka. Ravnomerno posipajte po travnjaku, a onda ga obavezno zalijte. Ne zaboravite da zalivate, jer će šećer privući insekte i životinje ako ostane na travi. Šećer je jeftin herbicid. Najbolje vreme za započinjanje suzbijanja korova na travnjaku je proleće, kada su korovi još mali i pre nego što odu u seme. Isto tako ovaj tretman travnjaka šećerom, može se raditi i u jesen.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!