Sredstvo protiv korova i trave – herbicidi za uništavanje korova na prirodan način

Ko se bavi uzgajanjem biljaka na bilo kojem nivou, ali i svako ko ima dvorište, sreće se sa velikim problemom – korovima. Sredstvo protiv korova i trave se zove herbicid. Jaki hemijski herbicidi mogu zagaditi našu pijaću vodu, naše podzemne i površinske vode, tako da možemo reći da su prilično štetni po naše zdravlje. Zato je uništavanje korova na prirodan način nešto o čemu treba razmišljati. Herbicidi za uništavanje korova mogu biti selektivni i totalni, a totalni herbicid se mahom koristi kada želimo da ‘’očistimo’’ neku površinu kompletno, pre nego što posadimo željene biljke. U okviru ovog članka ćemo vam navesti nekoliko prirodnih herbicida.

Šta su herbicidi?

Herbicidi su hemikalije koje se koriste da unište ili inhibiraju rast korova i drugih neželjenih biljnih štetočina.

Kakvi su to totalni herbicidi, a kakvi selektivni?

Postoje dve vrste herbicida. Vrsta-specifični herbicidi (selektivni herbicidi) su dizajnirani da unište samo određenu vrstu biljke, ostavljajući druge poželjne biljke neoštećenim. Nespecifični herbicidi (totalni herbicidi ili neselektivni herbicidi) će uništiti sve biljke sa kojima dođu u kontakt. Selektivni herbicidi su korisni u uništavanju korova u travnjacima i baštama. Neselektivni herbicidi olakšavaju čišćenje površine kada započinjete sa sadnjom novih biljaka.

Značaj herbicida

Kako herbicidi rade?  Svaki herbicid radi po jednom od dva načina. Prvi način je kontaktom, pri čemu herbicid uništava samo delove biljke na kojima se direktno primenjuje. Herbicidi koji rade preko kontakta se smatraju brzo-delujućim. Drugi način je sistemsko delovanje, pri čemu se herbicid apsorbuje u biljku, bilo korenima ili voštanom površinom, a zatim se kreće tokom čitave biljke i gasi sve njene funkcije. Herbicidi koji rade sistemski imaju sporo delovanje.

Kada treba koristiti herbicide?

Herbicide treba koristiti svaki put kada imate štetne biljke ili korov koji se takmiče sa željenim biljkama ili usevom za prostor, vodu, svetlost i hranljive sastojke. Dakle, značaj herbicida se ogleda u tome da pospeše razvoj željenih biljaka ili useva, time što će uništiti njihovu konkurenciju u vidu štetnih biljaka ili korova. Oni se često koriste u travnjacima i negovanju bašte da bi se postigao željeni estetski efekat. Oni se takođe koriste u poljoprivredi, gde je produktivnost useva smanjena zbog određenih biljnih štetočina.

Prirodni herbicidi

Najviše ekološki način da se rešite korova je da ih jednostavno iščupate iz korena. Međutim, taj metod može da vam oduzme dosta vremena, tako da ako ste u potrazi za bržim načinom da se efikasno na prirodan način otarasite korova, možete primeniti neki od ovih prirodnih herbicida.

Ključala voda

Jednostavno dovedite do ključanja veliki lonac vode, a zatim je sipajte preko listova i stabljika korova kojih želite da se oslobodite. Korišćenje ključale vode je efikasan metod za uništavanje korova na mestima kao što su trotoar ili pukotine na betonu, ili na većoj površini koju želite da ‘’presadite’’ posle uništavanja korova.

Vatra

Primena direktne toplote na lišću korova će dovesti do toga da biljke odmah uvenu, a ponovljene aplikacije će uništiti svo lišće. Postoji specijalizovana alatka za uništavanje korova plamenom, koja omogućava da aplikujete vatru i toplotu direktno na korov, bez da uhvatite ostale biljke oko korova. U područjima podložnim požaru, uništavanje korova pomoću vatre treba raditi sa dodatnim merama opreza.

Kuhinjska so (natrijum-hlorid)

Kako so može imati štetan uticaj na zemljište, važno je da je primenite direktno na listovima korova, a da je ne upije zemlja. Rastvorite 1 deo soli u 8 delova tople vode (može biti jače, do 1 deo soli u 3 delova vode), dodati malu količinu detrdženta za sudove i sipati ovo u flašicu sa rasprskivačem. Ovim rastvorom poprskajte lišće korova. Budite oprezni da ne upije zemlja.

Soda bikarbona

Nanesite sodu bikarbonu u bilo koje doba godine, koristeći 1 kašičicu po korovskoj biljci. Sodom bikarbonom se mora premazati kompletna biljka, uključujući i lišće, a najveću količinu sode bikarbone treba koristiti za pokrivanje stabljike korova.

Vinsko sirće

Jednostavno poprskajte lišće korova sa sirćetom. Ponovljene aplikacije mogu biti neophodne, a dodatak malo deterdženta za sudove može poboljšati efikasnost ovog prirodnog herbicida.

Kuhinska so sa belim sirćetom

Kombinovanje kuhinjske soli sa belim sirćetom (1 šolja soli na 4 l sirćeta), a zatim raspršivanje ove mešavine na lišću korovskih biljaka je odlična metoda za uništavanje korova na prirodan način. Dodavanje tečnog sapuna povećava efikasnost, kao i dodavanje određenih ulja, poput ulja limuna ili karanfilića.

Boraks

Boraks, koji se prodaje za pranje rublja i čišćenje proizvoda u mnogim prodavnicama, može da posluži kao prirodni herbicid. Dodati 280 g boraksa u prahu u 9 litara vode, promešati, pa koristite rasprskivač za oblaganje lišća neželjenih korova u vašem dvorištu.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!