Dud voće – beli i crni

Dud voće ili murva je pomalo zaboravljena poslastica, koja uz to poseduje i brojna lekovita svojstva. Drvo dud je listopadno, a širom sveta postoji oko stotinak vrsta dudova, dok je nekih desetak vrsta rasprostranjeno u toplim i umerenim predelima. Najveći broj vrsta dudova vodi poreklo iz Azije.

Dud karakteristike

Drvo dud može biti visoko i do 20 m, a krošnja mu je okruglasta i bujna, dok je kora duboko ispucala. Listovi duda su jendostavni, naizmenično postavljeni, široko-jajasti, nazubljenih ivica. Plod duda je složen, to je cvast srasla u jedno plodište – dudinju, koja je veoma slična kupini i ima slatkast ukus, bez izraženog mirisa i kiselosti, a može biti različitih boja zavisno od vrste duda (bela, ružičasta, crvena, crveno-crna, crno-ljubičasta, crna). Plodovi rastu veoma brzo, kada su mladi, ali postepeno sporo dok se njihova boja menja od bele ili zelene do roze ili crvene, a na kraju je to tamno ljubičasta ili čak crna boja dudinja. Ženske cvasti su okruglaste, a muške duguljaste. Nama su najpoznatiji beli dud i crni dud. Sadnice duda se sade vrlo često po parkovima, duž puteva, po ivicama određenih parcela, oko vinograda, ali i po dvorištima. Drvo dud može da živi i do 250 godina.

Crni dud

Crni dud (lat. Morus nigra) je najviše aromatičan od svih vrsta dudova. Kao što i sam naziv kaže, ovde je dudinja ljubičasto-crne do crne boje. Ovo visoko listopadno drvo, koje može narasti i do 20 m visoko, vodi poreklo iz jugozapadne Azije, gde se uzgaja. Crni dud je u Evropu dospeo dosta davno. Dudunje crnog duda su skoro duplo veće od dudinja belog duda, i ukusnije su od njih. List crnog duda je čuven prirodni lek za snižavanje i kontrolu nivoa šećera u krvi, pa se zato čaj od lista crnog duda često primenjuje u čajnim mešavinama za tretman dijabetesa (50 g listova crnog duda prelijte sa 500 ml provrele vode i pustite da odstoji 10h, te procedite i pijte preko dana).

Beli dud

Beli dud (lat. Morus alba) vodi poreklo iz srednje i istočne Azije, a u Evropu je dospeo još u srednjem veku. Beli dud je u našim krajevima odomaćena vrsta, i neretko raste spontano, pored reka. Ovo listopadno drvo može narasti i do 20 m visoko, a dudinje su mu bele do ljubičaste boje. Listovi belog duda su hrana gusenicama svilene bube. Beli dud se naročito koristi u kozmetici.

Dud kao lek

Dudinje su pune hranljivih sastojaka koji su od značaja za naš organizam, uključujući gvožđe, riboflavin, vitamin C , vitamin K, kalijum, fosfor i kalcijum. Tu su i značajne količine dijetetskih vlakana i širok raspon organskih jedinjenja, uključujući fitonutrijente, zea-ksantin, resveratrol, antocijane, lutein i razna druga polifenolna jedinjenja.

Dud kao lek je cenjen u tradicionalnoj medicini zahvaljujući njegovoj sposobnost da poboljša zdravlje digestivnog sistema, snižava holesterol, pomaže u mršavljenju, poboljšava cirkulaciju, izgrađuje koštano tkivo, jača imuni sistem, sprečava određene vrste raka, usporava proces starenja, snižava krvni pritisak, štiti zdravlje očiju i poboljšava ukupan metabolizam tela.

Sok od duda se može napraviti od ukusnih plodova ovog drveta, a koristi se za lakše iskašljavanje, znojenje i mokrenje, kao i za ispiranje grla i usne duplje kod postojanja upala.

Sadnice duda cena i gde kupiti

Sadnice duda se mogu kupiti od strane rasadnika ili od privatnih uzgajivača.

Share Button
loading...
loading...

Ostavite odgovor