Dud voće – beli i crni

Dud voće ili murva je pomalo zaboravljena poslastica, koja uz to poseduje i brojna lekovita svojstva. Drvo dud je listopadno, a širom sveta postoji oko stotinak vrsta dudova, dok je nekih desetak vrsta rasprostranjeno u toplim i umerenim predelima. Najveći broj vrsta dudova vodi poreklo iz Azije.

Dud karakteristike

Drvo dud može biti visoko i do 20 m, a krošnja mu je okruglasta i bujna, dok je kora duboko ispucala. Listovi duda su jendostavni, naizmenično postavljeni, široko-jajasti, nazubljenih ivica. Plod duda je složen, to je cvast srasla u jedno plodište – dudinju, koja je veoma slična kupini i ima slatkast ukus, bez izraženog mirisa i kiselosti, a može biti različitih boja zavisno od vrste duda (bela, ružičasta, crvena, crveno-crna, crno-ljubičasta, crna). Plodovi rastu veoma brzo, kada su mladi, ali postepeno sporo dok se njihova boja menja od bele ili zelene do roze ili crvene, a na kraju je to tamno ljubičasta ili čak crna boja dudinja. Ženske cvasti su okruglaste, a muške duguljaste. Nama su najpoznatiji beli dud i crni dud. Sadnice duda se sade vrlo često po parkovima, duž puteva, po ivicama određenih parcela, oko vinograda, ali i po dvorištima. Drvo dud može da živi i do 250 godina.

Crni dud

Crni dud (lat. Morus nigra) je najviše aromatičan od svih vrsta dudova. Kao što i sam naziv kaže, ovde je dudinja ljubičasto-crne do crne boje. Ovo visoko listopadno drvo, koje može narasti i do 20 m visoko, vodi poreklo iz jugozapadne Azije, gde se uzgaja. Crni dud je u Evropu dospeo dosta davno. Dudunje crnog duda su skoro duplo veće od dudinja belog duda, i ukusnije su od njih. List crnog duda je čuven prirodni lek za snižavanje i kontrolu nivoa šećera u krvi, pa se zato čaj od lista crnog duda često primenjuje u čajnim mešavinama za tretman dijabetesa (50 g listova crnog duda prelijte sa 500 ml provrele vode i pustite da odstoji 10h, te procedite i pijte preko dana).

Beli dud

Beli dud (lat. Morus alba) vodi poreklo iz srednje i istočne Azije, a u Evropu je dospeo još u srednjem veku. Beli dud je u našim krajevima odomaćena vrsta, i neretko raste spontano, pored reka. Ovo listopadno drvo može narasti i do 20 m visoko, a dudinje su mu bele do ljubičaste boje. Listovi belog duda su hrana gusenicama svilene bube. Beli dud se naročito koristi u kozmetici.

Dud kao lek

Dudinje su pune hranljivih sastojaka koji su od značaja za naš organizam, uključujući gvožđe, riboflavin, vitamin C , vitamin K, kalijum, fosfor i kalcijum. Tu su i značajne količine dijetetskih vlakana i širok raspon organskih jedinjenja, uključujući fitonutrijente, zea-ksantin, resveratrol, antocijane, lutein i razna druga polifenolna jedinjenja.

Dud kao lek je cenjen u tradicionalnoj medicini zahvaljujući njegovoj sposobnost da poboljša zdravlje digestivnog sistema, snižava holesterol, pomaže u mršavljenju, poboljšava cirkulaciju, izgrađuje koštano tkivo, jača imuni sistem, sprečava određene vrste raka, usporava proces starenja, snižava krvni pritisak, štiti zdravlje očiju i poboljšava ukupan metabolizam tela.

Sok od duda se može napraviti od ukusnih plodova ovog drveta, a koristi se za lakše iskašljavanje, znojenje i mokrenje, kao i za ispiranje grla i usne duplje kod postojanja upala.

Sadnice duda cena i gde kupiti

Sadnice duda se mogu kupiti od strane rasadnika ili od privatnih uzgajivača.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!