Lisičji rep biljka – Mačji rep – Akalifa

Lisičji rep biljka (lat. Acalypha hispidia – Akalifa hispida), koja je poznata i kao mačji rep, jeste gusta i žbunasta biljka, zahvaljujući pre svega svojim listovima i paperjastim resama. Može se uzgajati i kao baštenska i kao sobna biljka. Poseduje dekorativne cvetove i listove zanimljivih oblika i boja, zahvaljujući kojima oplemenjuje svaki prostor. Konkretno pomenuta vrsta Akalifa hispida poseduje zelene listove i dugačke jarko-crvene ili ljubičaste cvetove. Mačji rep cvet je biljka tropskih i suptropskih krajeva, a vrste koje se danas uzgajaju vode poreklo iz Nove Gvineje i Indonezije. Lisičji rep je uspravnog ili poluvisećeg rasta, može narasti od 1.5-3 m visoko, dok u saksiji ili visećoj korpi naraste svega 40-80 cm. Akalifa hispida cveta od početka maja do kasne jeseni. Njeni muški cvetovi u obliku klasova se zadržavaju i nakon precvetavanja biljke. Svi delovi ove biljke su toksični.

Sadnja i uzgoj

Ukoliko pravilno negujete lisičji rep, ova biljka će brzo rasti i ukrašavati vaš prostor. Ako se odlučite da gajite akalifu u zatvorenom prostoru, znajte da zahteva svetlost, ali ne direktnu – najbolje odabrati mesto pored prozora sa mrežastom zavesom. Ne voli promaju. Voli vlažan vazduh. Uzgoj lisičjeg repa treba obavljati na temperaturama od 15 do 30 C, iako ova biljka dosta dobro toleriše i letnje vrućine. Preko zime je treba držati na južnom prozoru. Inače, ova biljka ne toleriše mraz, pa je treba zaštititi preko zime.

Kada su u pitanju nega i održavanje ove biljke, zalivanje treba obavljati redovno, i to odstajalom vodom, a preko zime se manje zaliva – naravno, nikada ne treba dozvoliti da se zemlja potpuno isuši. Listove akalife često prskajte – orošavajte mlakom vodom ili saksiju sa ovom biljkom stavite na podlogu od vlažnog šljunka. Prihrana se obavlja tokom vegetacione sezone na 15-20 dana tečnim đubrivom namenjenim za cvetnice.

Presađivanje se obavlja po potrebi, u odgovarajuće saksije umerene veličine. Zemlja treba biti dobro propusna i humusna, najbolje odabrati tresetni supstrat sa dodatkom gline.

Orezivanje akalife se obavlja u proleće, a savetuje se orezivanje odmah po sađenju ove biljke. Eliminišu se svi osušeni listovi i novi izdanci se krate na oko 10 cm.

Razmnožavanje se obavlja vršnim reznicama. Ove reznice treba staviti u supstrat za ožiljavanje na temperaturi od 20 C. Možete upotrebljavati i hormone za ožiljavanje drvenastih reznica, kako biste ubrzali proces ožiljavanja.

Gde kupiti i po kojoj ceni

Sadnica akalife košta oko 250-300 dinara i može se kupiti u rasadnicima i od strane privatnih uzgajivača.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!