Fizalis ili peruanska jagoda uzgoj rasad cena gde kupiti

Fizalis je egzotično voće, koje ne samo da može da se nađe kod nas za kupiti u supermarketima (cena je prilično visoka), nego može čak i da se uspešno uzgaja. Poznato je i pod nazivima peruanska jagoda ili andska jagoda i voće Inka. Physalis peruviana plodovi se jedu kao sveže voće ili se koristi u voćnim salatama i koktelima, zatim za slatko ili marmalade, a u latino kuhinji je veoma popularno za pravljenje sosa.

Fizalis biljka

To je jednogodišnja biljka iz porodice pomoćnica, kao što su krompir i paradajz. Cveta u junu i julu, a cvetovi su crnožuti. Posle cvetanja se na tim mestima formiraju veoma interesantni zeleni lampioni u kojima raste plod. Zanimljivo izgleda i kao ukrasna biljka. Kad lampioni požute, okrugli plodovi unutra su zreli, narandžasti i prelepog ukusa. Ako se andska jagoda jede sveža ne preporučuje se više od 6 komada.

Fizalis uzgoj

Ne bi trebalo da se uzgaja blizu kultura kao što su krompir i paradajz, jer su osetljive na iste bolesti i štetočine. Peruansku jagodu treba sejati na osunčanoj poziciji, ali zaštićenoj od jakog vetra. Najbolje je saditi fizalis iz rasada, slično kao paradajz. Kada prođe opasnost od mraza, krajem aprila, onda se rasad presađuje na otvoreno. Sadi se rano u proleće, da bi zreli plodovi dospeli za branje pre mraza u jesen. Biljke se rasađuju na 80 cm razmaka. Poželjna je podrška u vidu pritki za koje se veže, opet kao kod paradajza. I ostala agrotehnika je slična kao kod paradajza, samo što je peruanska jagoda otpornija na bolesti. Krompirova zlatica može da je napada, pa je treba držati dalje od krompira. Može da naraste do 1,5 m. Potrebno je redovno zalivanje. Jedna biljka može dati do 150 plodova. Plod zaista liči na mali paradajz, a veličine je trešnje i narandžast. Za berbu dospeva krajem avgusta pa nadalje i bere se sukcesivno. Peruanska jagoda je veoma atraktivna biljka za one koji se bave uzgojem povrća, pa ako ste i vi jedan od njih, potražite fizalis sadnice ili probajte proizvesti sopstveni rasad iz semena.

Lekovitost

Polodovi su kiselkasti, ali i vrlo prijatnog specifičnog ukusa. Sadrže dosta C vitamina. Fizalis plod dobro deluje na zdravlje i imunitet pre svega, kada se koristi u sevežem stanju. Peruanska jagoda se ubraja u supervoće ili superhranu. Korisna je protiv bakterija i virusa kao prirodni antibiotik. Jak je antioksidans. Veruje se da štiti od raka.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!