BOŽIĆNO ŽITO – Kako posejati BOŽIĆNU PŠENICU

Već tradicionalno za BOŽIĆ se kupuje zeleno žito, koje predstavlja ukras i simbol ovog praznika. Ne mora se uvek sve kupiti, nego možete napraviti svoje. Na jednostavan način se može dobiti, tako što ćemo ga posejati na vreme. Veoma brzo klija i raste, tako da je nama bilo potrebno 10 dana da žito dobije željenu formu. Ima nekoliko caka, koje treba da znate, ako prvi put pravite sopstveno zeleno žito.

Priprema

Izaberite odgovarajuću saksiju ili više njih, te ih napunite zemljom za cveće, ali ne sasvim do vrha. Ostavite 2-3 cm prostora. Površinski sloj zemlje treba malo utabati da se poravna. Potom navlažite dobro zemlju uz upotrebu prskalice. Preko zemlje rasporedite sloj pšenice, da bude gusto posejana. Mogu se čak staviti dva sloja, ako želite da bude što više gusto zeleno žito. Mi smo koristili običnu kupovnu pšenicu, koja se inače koristi za kuvanje. Kada je pšenica posejana, obavezno je orošavanje prskalicom. Nakon toga uzmite providnu prijanjajuću foliju za domaćinstvo i njom prekrite saksiju. Ovo je vrlo važno, jer će se tako omogućiti održavanje vlage, što je zapravo neophodno da bi pšenica što pre proklijala. Svaki dan otkrijte saksiju i orošavajte žito prskalicom, bar 2-3 puta. Držite je na tamnom mestu dok ne proklijaju sva zrna, a nama su za to bila potrebna tri dana. Kada je pšenica proklijala, skinite foliju i prebacite je na osvetljeno mesto, pored prozora. Svakodnevno ćete primetiti napredovanje u rastu. Nastavite sa redovnim orošavanjem. Travke sve više rastu i postaju sve zelenije.

Kada je gotovo

Za 10-15 dana BOŽIĆNO ŽITO će biti spremno. Pošto sve travke ne rastu ravnomerno, makazama možete ošišati i poravnati vrhove žita, po želji. BOŽIĆNA PŠENICA predstavlja lep ukras u domu. Ova zelena pšenica može se ovako pripremati u bilo koje doba godine, posebno zato što je zeleno žito jestivo i to veoma zdravo. O tome ćemo više govoriti u nekom od narednih priloga zato nas pratite redovno.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!