Začinsko bilje nana lavanda bosiljak i ruzmarin u saksiji

Začinsko bilje u stanu je dobra opcija ukoliko želite sami da uzgajate ovakvo bilje u svojoj kući, kako bi bili sigurni da je potpuno zdravo i kvalitetno – a i biće vam na dohvat ruke kada treba da spremite neko jelo. Kada je začinsko bilje u saksiji u pitanju, ovde ćemo obratiti pažnju na najpopularnije, a to su: lavanda, nana, bosiljak i ruzmarin.

Lavanda u saksiji

Lavanda u saksiji se može gajiti iz semena ili iz reznica. Seme ove biljke treba postaviti na vrh peskovitog zemljišta i pokriti lagano slojem perlita. Trebalo bi da klija za dve do tri nedelje. Reznice treba uzeti sa biljaka lavande samo ispod čvora (gde se nalazi skup listova na stabljici), potopiti ih u hormon za ožiljavanje i “zaglaviti“ u toplo i vlažno, peskovito zemljište. Kada je lavanda u saksiji u pitanju, veoma je važno da odaberete pravu posudu i supstratni miks. Lavanda ne voli da bude u vlažnom okruženju, ali joj svakako treba obezbediti vodu. To znači da je dobra drenaža od suštinskog značaja za negu lavande u saksiji. Izaberite saksiju koja ima dovoljno rupa za odvod vode. Ako ima samo jednu ili dve, slobodno probušite još nekoliko njih. Pošto je ovde u pitanju začinsko bilje u stanu, uz saksiju ćete morati da imate i tanjir da pokupi vodu. Izaberite peskoviti, bazni, dobro odvodni supstrat – koji treba pomešati sa sporo-oslobađajućim đubrivom. Dalja nega se sastoji u održavanju prave temperature, izlaganje suncu i održavanje adekvatnog nivoa vode. Srećom, ništa od ovoga nije veoma intenzivno. Stavite svoju saksiju sa lavandom negde gde će primati puno sunce (najmanje 8 sati dnevno) i zalivajte biljku umereno. Ostavite da se zemlja osuši između zalivanja, ali ne dozvolite da se tako isuši da biljka uvene. Lavanda voli toplotu, a mnoge sorte neće preživeti hladnu zimu. Kada se gaji lavanda u saksiji – dobra stvar je da ona može da se pomera kako biste izbegli opasne uslove. Kada temperature počnu da padaju, unesite saksiju sa lavandom unutra da izdrži zimu. Stavite je na prozor koji prima puno sunce.

Nana u saksiji

Nana u saksiji je dobar izbor, ako nemate mesta u svojoj bašti ili ako možete da imate problem da je održite napolju. Za sadnju ovog začinskog bilja obavezno uzmite veću saksiju i kvalitetno zemljište koje morate da održavate vlažnim. Svake godine ili na svake dve godine je neophodno da izvadite nanu iz zemljišta, podelite koren na dva ili više delova i ponovo ga zasadite. Ako se pitate zašto ovo treba raditi – odgovor je jer koren ove začinske biljke raste veoma brzo. Nana u saksiji se mora s vremena na vreme pregledati i odstraniti oštećeno, suvo ili bolesno lišće. Nana uspešno raste na suncu ili u polusenci. Zahteva često zalivanje, kako bi bila bujna. Zemlju treba prihraniti sa novim đubrivom svake godine.

Bosiljak u saksiji

Kada je začinsko bilje u saksiji u pitanju, ne možemo a da ne spomenemo čuveni bosiljak. Bosiljak je popularna, mirisna biljka sa raznim kulinarskim namenama. Lako raste u otvorenom vrtovima, ali sa nekoliko manjih izmena, možete da gajite bosiljak u kući bez mnogo muke. Dovoljne količine sunca i vode su ključni sastojci za uzgoj bosiljka u saksiji. Bosiljak uspeva najbolje u zemlji koja je dobro propusna. Izaberite saksiju koja obezbeđuje dovoljno drenažu. Saksija može biti od gline, plastike, kamena ili betona, ali treba imati odvod u dnu bez obzira na materijal. Kada pripremite supstrat za bosiljak u saksiji, navlažite zemljište. Nemojte ga previše zasititi, ali dodajte dovoljno vode da se zemlja oseća blago vlažno. Klijanje bi trebalo da bude u roku od nedelju dana. Postavite saksiju sa bosiljkom u blizini sunčanog prozora. Prozor okrenut prema jugu obično je najbolja opcija. Bosiljak u saksiji uspeva na punom suncu, ali je potrebno najmanje šest sati sunca dnevno da pravilno raste. Simulirajte uslove prirodnog staništa ove začinske biljke korišćenjem ventilatora. Usmerite električni ventilator prema biljci, a to joj omogućava da lišće šušti najmanje dva sata dnevno. Proverite pH vrednosti biljke jednom mesečno. Dobar nivo pH vrednosti je obično između 6,0 i 7,5. Ovu pH vrednost treba održavati sa organskim đubrivom. Pošto se bosiljak prvenstveno koristi u kulinarske svrhe, mnoga neorganska đubriva mogu da predstavlja potencijalni rizik. Održavajte zemlju vlažnom, ali ne natopljenom. Kada biljka dostigne visinu do 15 cm, uklonite vrhove bosiljka štipanjem. Ovo će podstaći bolji rast listova bosiljka.

Ruzmarin u saksiji

Ruzmarin je mirisna biljka koja dodaje ogroman ukus mesu, povrću i drugim jelima. Ruzmarin u saksiji treba propagirati iz matične biljke da bi se postigao najbolji prinos. Nakon presađivanja, biljka zahteva mnogo svetlosti i minimalno zalivanje. Izaberite jaku, kvalitetnu ruzmarin biljku sa nedavnim izrascima. Otkinite nekoliko stabljika koje potiče iz ruzmarina i uklonite donji skup listova koristeći makaze. Umočite dno svake reznice u malo vode – ne da ih natopite, već treba da budu samo malo vlažne. Koristite hormon za ožiljavanje u prahu. Pomešajte jednake količine treseta i perlita u plastičnoj čaši. Fiksirajte svaku reznicu u njenu posudu. Navlažite ruzmarin koristeći vodu u spreju. Nemojte dozvoliti da supstrat postane potpuno mokar. Pripremite reznice za presađivanje čim se ukorene – što se obično dešava u roku od dve do četiri nedelje.

Kada je ruzmarin u saksiji u pitanju, nikako nemojte koristiti standardnu baštensku zemlju. Uklanjanje vršnih pupoljaka štipanjem povećava verovatnoću grananja ruzmarina. Kada se pupoljak razvije, bukvalno ga uštinite sa prstima ili ga odrežite sa makazama. Držite ruzmarin u saksiji na prozoru koji prima dosta svetlosti. Prozor koji gleda na jug ili zapad može biti najbolji izbor. Ruzmarin zahteva, u najmanju ruku, šest sati direktnog sunca. Ruzmarin uspeva u malo suvom zemljištu, ali ne dopustite da se zemlja osuši u potpunosti. Kada zalivate biljku, učinite to temeljno, ali ne dopustite da zemlja postane gnjecava. Održavajte vazduh u prostoriji blago vlažnim. Prihranjujte ruzmarin jednom ili dva puta mesečno sa izbalansiranim tečnim đubrivom. Razblažite đubrivo sa jednakim delovima vode pre primene. Usmerite električni ventilator za mešanje vazduha oko ruzmarina. Ostavljajući da ventilator duva nekoliko sati svaki dan dramatično poboljšava cirkulaciju vazduha i smanjuje rizik za pojavu plesni na biljci.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!