Kumkvat voće sadnice uzgoj cena

Kumkvat voće možda ima neobičan naziv, ali nema i takav izgled. Zapravo, ovo malo citrusno voće liči na pomorandžu do određenog stepena, i spolja i iznutra, iako je manje od većine sorti pomorandži. Iz tog razloga je ovo voće poznato kao mini pomorandže. Kumkvat je plod malog drveta iz porodice Rutaceae, a latinski naziv mu je Citrus japonica (negde ćete naći i Fortunella).
Ovaj grm ili malo drvo je poreklom iz azijsko-pacifičkog regiona, gde je nastao i bio kultivisan hiljadama godina. Može se desiti da naraste i do 3 m visoko.

Može li kumkvat da se uzgaja kod nas

U 19. veku se uzgoj ove voćke u velikoj meri proširio na područje Amerike i Evrope. Kada je u pitanju kumkvat, uzgoj je moguć i kod nas. Na našim prostorima se ovo citrusno voće na otvorenom uspešno uzgaja na području srednjeg i južnog Jadrana, dok je u kontinentalnim predelima rasprostranjen kao saksijska biljka, koja se tokom zime čuva u umereno zagrejanim prostorijama. Kumkvat sadnice možete kupiti i posaditi, a možete koristiti i seme da posejete ovo voće.

Plodovi kumkvata dozrevaju krajem jeseni i početkom zime, i na stablu se mogu zadržati mesecima, ali samo ukoliko se temperatura ne spusti ispod -3°C. Pravilo je da što je toplija klima, to su plodovi kumkvata ukusniji i sočniji. U kući mu obezbedite što više svetla, a u proleće iznesite biljku napolje.

Kumkvat uzgoj zahteva puno sunce, ali može tolerisati i senku. Morate mu pružiti zaštitu od vetra. Za sadnju treba koristiti saksijsko zemljište visokog kvaliteta, kao i veliki vrtni lonac sa dobrom drenažom. Biljku zalivajte tako da zemlja bude vlažna, a nikako natopljena. Preterano zalivanje može uništiti ovu biljku. Obezbedite joj redovno đubrenje (osim u sred zime). Kumkvat može preživeti i do -12 C, iako voli tople letnje temperature.

Kumkvat ramnožavanje možete obaviti kalemljenjem na podlogu Poncirus trifoliata, što je biljka sa kojom je ovo citrusno voće kompatibilno – u cilju dobijanja otpornije biljke na bolesti i zimske temperature. Kumkvat ne biste smeli da razmnožavati semenom, budući da loše raste na vlastitom korenu, skloniji je bolestima i ne može izdržati veoma niske temperature.

Kako se koristi kumkvat i ima li lekovita svojstva

Ekstrakt kumkvata je korišćen u razne medicinske svrhe, uključujući zapaljenje grla i disajne probleme. Kumkvat se sastoji od raznih eteričnih ulja, uključujući limonen, alfa-pinen, monoterpene, kao i mnoga druga, koji imaju određene pozitivne efekte na organizam, kao i vlakna, kalijum, kalcijum, vitamin C , korisne masti i vitamin A.

Kumkvat se jede ceo, sa sve korom. Ukus mu je specifičan, slatko-kiseo. Pre jela, preporučuje se da malo protrljate plod kumkvata, kako bi se iz kore otpustila što veća količina slatkaste arome. Na sobnoj temperaturi se sveže ubran kumkvat može održati 4-5 dana, a u frižideru ga možete čuvati i do 20 dana.

Zbog svog slatkog ukusa, kumkvat voće je omiljeno u pripremi sokova, sirupa, koktela, likera, džemova, želea, slatka, bombona, marmelada i poslastica.

Neke od najvažnijih zdravstvenih prednosti ove voćke uključuju:

  • jača imuni sistem,
  • reguliše probavni sistem,
  • smanjuje rizik za razvoj dijabetesa,
  • snižava nivo holesterola,
  • poboljšava zdravlje kože, zuba, očiju i kose,
  • jača kosti,
  • poboljšava zdravlje nerava.

Gde kupiti kumkvat voće i koja je cena

Može se kupiti u bolje snabdevenim hipermarketima, a kumkvat cena se kreće oko 500-1000 din za 1 kg.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!