Japanski javor crveni – ukrasno drvo za dvorište

Ukoliko vas zanima ukrasno drveće za dvorište, svakako ćemo vam preporučiti prelepi Acer palmatum ili Japanski javor. Ova vrsta javora se odlikuje prelepim crvenim listovima, pa je zato poznat i kao crveni javor ili crvenolisni javor. Može se uzgajati u vrtu, ali i u saksiji. Može se saditi u kombinaciji sa različitim žbunovima, nižim četinarima, patuljastim drvenastim biljkama – ali i kao izolovano drvo, Japanski javor prosto pleni. U okviru ovog članka ćemo vas upoznati sa osnovnom negom ove biljke.

Japanski javor karakteristike

Japanski javor (Acer palmatum), poznatiji i kao crveni javor ili crvenolisni javor, je vrsta drveta koje potiče iz Japana, Kine, Koreje, istočne Mongolije i jugoistočne Rusije. Postoji veliki broj različitih sorti ovog javora koje se gaje širom sveta zahvaljujući njihovom velikom broju atraktivnih formi, oblika lista i spektakularnih boja. Acer palmatum je listopadni grm ili manje drvo visine od 6 do 10 m, retko 16 metara. Može imati više stabala koja se približavaju zemlji. Raste u obliku levka, ima viseće zbijene grane. Može se takođe oblikovati i kao bonsai drvo.  Kada je u pitanju habitus, ovo drvo je često u obliku polulopte (naročito kada je mlađe) ili ima oblik nalik kupoli, pogotovo kada je zrelo. Listovi su dugi i široki 4-12 cm i imaju oblik dlana. Listovi Japanskog javora poprimaju nijanse narandžaste, crvene ili ljubičaste boje u jesen. Životni vek japanskih javora uglavnom zavisi od nege i uslova životne sredine. Ako želite da se poboljša životni vek japanskih javora, obezbedite im redovno navodnjavanje, kvalitetan kompost i posadite ih na lokaciji koja obezbeđuje senku i dobru drenažu. Ukoliko se ovo drvo nađe na punom suncu, to može spržiti njegove listove. Japanski javor cveta od aprila do maja. Tada postaje dodatno ukrasna biljka, zahvaljujući svojim vatreno crvenim cvetovima.

Japanski javor nega i održavanje

Japanski javor treba posaditi na svetlom mestu, ali koje je zaštićeno od direktnih sunčevih zraka. Zemljište mora biti plodno i dobro drenirano, a vlažnost vazduha velika. Nega Japanskog javora je jednostavna. Kada je leto, najvažnije je da obezbedite biljci dovoljno vode kako bi se sprečio stres. Potrebno je dobro zalivati ovo drvo u odsustvu kiše. U zoni korena zalivajte sporo, tako da zemlja može da apsorbuje onoliko vode koliko je to moguće. Zaustavite se kada voda počinje da “beži“. Dodavanje sloja malča pomaže da zemlja zadrži vlagu i inhibira rast korova. Povucite malč unazad nekoliko centimetara od debla kako bi se sprečila trulež. Bilo kakva teška rezidba treba da se obavi krajem zime pre nego što lisni pupoljci počinju da se otvaraju. Presađivanje treba obavljati na 3 godine, kod japanskog javora koji se uzgaja u vrtu i svake godine kod primeraka koji se uzgajaju u saksijama. Prihranjivanje se obavlja sporo-otapajućim đubrivom, u aprilu mesecu. Razmnožavanje se obavlja uz pomoć reznica ili semena. Japanski javor je otporan na niske temperature.

Japanski javor nabavka i cena sadnica

Cena za sadnice japanskog javora se kreće oko 700 do 1000 dinara po komadu, a možete ih nabaviti u rasadnicima.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!