Sibirski brest drvo – čudesna živa ograda

Sibirski brest (lat. Ulmus pumila) je listopadno drvo ili žbun koje pripada porodici Ulmaceae (brestova). U našim krajevima je ovo drvo poznato kao čudesna živa ograda, jer je gusta i brzorastuća, budući da za 2 godine dostiže visinu prosečne obrazovane žive ograde.

Sibirski brest karakteristike

Vama je do sada verovatno bio poznat tzv. poljski brest (Ulmus minor). Sibirski brest drvo može narasti od 3 do 20 m u visinu i promer debla iznosi oko 80 cm, a veoma je popularno kao brzorastuća živa ograda. Poboljšana varijanta turkmenistanskog bresta (Ulmus pumila var. arborea) je prodrla u Evropu. Ovo drvo se odlikuje gustom i okruglastom krošnjim. Kora je tamno-sive boje i u starosti drveta postaje uzdužno ispucana, dok su grančice tanke i gole ili dlakave. Listovi su ovalno-eliptični, naizmenično postavljeni, kožasti i nazubljenih ivica. U jesen list sibirskog bresta menja boju od tamno-zelene do žute. Sibirski brest cveta u februaru i martu. Plod dozreva u aprilu i maju, a po tipu je pljosnata anemohorna orašica. Ova vrsta bresta je rasprostranjena u istočnoj i središnjoj Aziji.

Sibirski brest sadnja uzgoj

Sibirski brest se širom sveta gaji kao dekorativna biljka i brzorastuća živa ograda. Sadnja treba da se obavi na sunčanom ili polusenovitom mestu. Što se tiče tipa zemljišta, sibirski brest nije naročito zahtevan. Otporan je na sušu, niske temperature, gradska zagađenja, a dobro podnosi i orezivanje. Ono što se veoma ceni kod ovog drveta, jeste njegov brz rast. Razmnožavanje se obavlja uz pomoć semena. Takođe, lako se razmnožava i vegetativno svim tipovima reznica stabla i korenskim reznicama. Inače, ovo drvo može da živi i do 150 godina. Redovno orezivanje sibirskog bresta sprečava plodonošenje, pa se na taj način uklanja invazivnost ove vrste.

Prednosti i nedostaci

Prednosti uzgoja sibirskog bresta su sledeće:

– lako se razmnožava

– brzo raste

– dobro podnosi presađivanje, orezivanje, formiranje i gradske uslove

– nema naročite zahteve prema hranljivim elementima i vlazi zemljišta

– otporan je na niske temperature i sušu

– odsustvo korenskih izbojaka

– brzo ozelenjavanje novih naselja, uličnih zasada i orezane žive ograde

– dobar ogrev (kalorično drvo).

 

Nedostaci uzgoja sibirskog bresta:

– krto drvo

– loša forma krune

– invazivnost

– iziskuje radove na čišćenju polomljenih i oštećenih grana

Sibirski brest sadnice – cena i gde kupiti

Cena sadnica sibirskog bresta zavisi upravo od veličine sadnice (1.5-2.5 m) i kreće se od 80 do 150 din. Čudesna živa ograda – sadnice se mogu nabaviti od privatnih uzgajivača ili putem rasadnika.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!