Kupina Loch Ness karakteristike prinos sadnice

Loh Nes kupina jeste sorta kupina bez trnja, daje veoma dobre prinose i vrlo je otporna na bolesti i izmrzavanje. I kod nas je uspešan uzgoj kupina Loch Ness.

Osnovne karakteristike sorte Loch Ness

Izdanci su poluuspravni i srednje bujni. Odlikuje se krupnim, sočnim plodovima, težine 5-7 g, koji su veoma lepog ukusa, sjajno crne boje, ali i dugog veka trajanja kada su u svežem stanju. Prosečna količina šećera u plodovima ove sorte kupine je najviša od svih sorti na našem tržištu, a plod sadrži i kiselinu. Ukus ploda Loh Nes kupine se poredi sa ukusom ploda šumske jagode ili divlje kupine. Bilo da vas interesuju kupine Loch Ness u svežem stanju ili za zamrzavanje – nećete se pokajati. Ne menja boju prilikom zamrzavanja.

Loh Nes kupina, koja se gaji u našim krajevima, u nižim predelima (Mačva, Pomoravlje i dr.) pristiže na branje početkom jula (oko 1. jula), dok u višim predelima zapadne Srbije pristiže na branje sredinom jula (10-15. jula). Za ovu sortu kupina je karakteristično da branje plodova traje duže u odnosu na druge sorte, tj. traje sve do kraja septembra meseca.

Po svim karakteristikama ploda, ova sorta kupina se smatra najboljom na našem tržištu.

Loch Ness kupina takođe ima odličnu tolerantnost na ljubičastu pegavost i sivu trulež, sa osetljivošću na plamenjaču u slučaju neadekvatne zaštite. Takođe spada u najotpornije sorte na izmrzavanje prilikom zimskog perioda.

Sadnja ove sorte kupine se sprovodi u jesen ili proleće.

Gde nabaviti sadnice i koja je cena

Kupina Loh Nes sadnice: za uzgoj možete koristiti kontejnerske sadnice i sadnice koje se vade direktno sa korenovim sistemom iz zemljišta i koje treba posaditi u prethodno pripremljeno zemljište, ali na način da vrat korena ne potopite u zemljište, već da bude na površini. Nakon što posadite biljku, treba zatrpati sitnom zemljom i blago pritisnuti rukama i temeljno zaliti vodom. Kupina Loh Nes sadnice pre sadnje treba potopiti u rastvor prihrane za ukorenjavanje 0,1% (10:40:10) i sredstva za zaštitu 0,1% u trajanju od 1-2 minuta.

Kupina Loh Nes sadnice možete nabaviti od privatnih uzgajivača, a čak i preko interneta, a cena se kreće od 50-100 dinara po sadnici. Vodite računa da su sadnice proverenog i ispravnog (sertifikovanog) kvaliteta.

Koliki prinos možemo očekivati i isplativost

Kupina Loh Nes prinos – ova sorta kupine daje veoma visoke prinose. Sadnja sortno čistih i zdravstveno ispravnih sadnica Loh Nes kupine i primena svih neophodnih agrotehničkih mera – u punom rodu od treće godine može obezbediti prinos od 3-4 t/10 ari.

Kada je isplativost u pitanju, plod ove sorte kupine za sveže tržište u Srbiji je u 2014. godini dostigao i do 2,5 evra/kg. Kako znamo da je ovo veoma otporna vrsta, koja daje veoma dobre prinose i koja se odlikuje kvalitetnim plodovima koji su dobrih skladišnih osobina i kao sveži i kao zamrznuti – isplativost je prilično dobra.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!