Vrste hrasta – hrast lužnjak, kitnjak, medunac, cer

Hrast je karakteristično drvo koje se nalazi u šumama, gradskim parkovima, ili čak i u nekim dvorištima. Postoji preko 600 različitih vrsta hrasta u svetu, dok na evropskom području raste svega dvadesetak vrsta hrasta. Najpoznatije vrste hrasta jesu: hrast lužnjak, hrast kitnjak, hrast medunac, hrast cer i hrast crnika.

Hrast je rod drveća koji pripada porodici Fagaceae, a karakterišu ga otpornost i čvrstina.

Hrast predstavlja važno drveće u severnom umerenom području. Najčešće raste kao krupno drvo. Muški i ženski cvetovi su na istoj biljci, ali su odvojeni. Muški cvetovi su u dugim i retkim resama, dok su ženski cvetovi pojedinačno u kupuli. Kupula se kasnije razvije u naboranu, veću ili manju čašicu, obraslu kratkim i većinom prileglim ili duguljastim i čekinjavim ljuskama. U čašici se nalazi po jedan plod žir, koji je jajolikog oblika.

Većina vrsta hrastova su listopadna stabla, a na primer crnika je zimzeleno drvo.

Kako biste lakše prepoznali i razlikovali navedene vrste hrasta, mi ćemo ih ukratko opisati u narednom tekstu, a možete videti i slike.

Hrast lužnjak

Hrast lužnjak (lat. Quercus robur) je listopadno drvo i veoma rasprostranjeno na našim prostorima. Može narasti preko 50 m visoko, dok može dostići prečnik od čak 3 m. Hrast lužnjak je dugovečno drvo koje može dostići starost od čak 800 godina. Njegovi listovi maltene nemaju peteljke, stoga izgledaju kao da su zalepljeni za granu na kojoj se inače nalaze. S druge strane, njegovi plodovi (žirevi) se nalaze na peteljkama, a neretko više njih raste zajedno.

Hrast kitnjak

Hrast kitnjak (lat. Quercus petraea), za razliku od lužnjaka koji najčešće raste na nizijskim prostorima, prevashodno uspeva na brežuljkastim i brdovitim područjima. Ova vrsta hrasta ima vidljive peteljke, duge i preko 4 cm, dok sami plodovi nemaju peteljke.

Hrast medunac

Hrast medunac (lat. Quercus pubescens) je nešto niži od prethodno spomenutih vrsta hrastova, dakle može narasti do 20 m. Poseduje izrazito dlakave listove i sitne plodove bez peteljke.

Hrast cer

Hrast cer (lat. Quercus cerris), za razliku od lužnjaka i kitnjaka, ima izduženije listove, koji su nešto više nazubljeni. Hrast cer je najlakše prepoznati prema žiru, budući da mu je kapica čupava. Pretežno raste u brdskim područjima, jer ne voli poplave.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!