Bambus biljka cveće sadnice

Bambus biljka je veoma ukrasna i popularna za uzgoj u našim krajevima. Ovo je drvenasta zimzelena višegodišnja biljka. Bambus cveće pripada porodici Poaceae – trava i spada u biljke koje najbrže rastu.

Bambus karakteristike i značenje

Većinu vrsta bambusa karakteriše to da uginu nakon cvetanja. Bambus biljka je veoma otporna i invazivna. Neke vrste bambusa mogu narasti i do 6 m u visinu.

Postoje monopodijalni (granaju se) i simpodijalni (ne granaju se i imaju zbijen rast) bambusi. Uzgoj bambusa je moguć u bašti, u saksiji i u tegli. Bambus u tegli je zapravo sretni bambus. Bambus u bašti je obično monopodijalni, koji se grana, i gaji se kao živa ograda. Simpodijalni bambusi, koji se ne granaju, se pretežno gaje u većim saksijama.

Bambus predstavlja elemente vode, drveta i zemlje. Takođe dovodi ove i sve ostale elemente u harmonijski odnos. Naročito se ceni sretni bambus, iz roda Dracena, koji donosi sreću, blagostanje, bogatstvo, ljubav i uspeh u karijeri. Neophodno je da ovu biljku dobijete na poklon, kako bi imala svoje ‘’dejstvo’’.

Upotreba bambusa

Koriste se svi delovi bambusa. Ova biljka se koristi u ljudskoj i životinjskoj ishrani, za proizvodnju papira, za građevinske materijale i lekove, kao i za ukrasne elemente u vrtu. U tropskim područjima se bambus koristi u izgradnji kuća i kao zamena za čeličnu armaturu. U alternativnoj medicini se koristi za lečenje infekcija, disajnih organa i predstavlja izvor kalijuma.

Uzgoj bambusa u kući i bašti

Bambus biljka je obično pod stresom u zatvorenom prostoru, pa naročito obratite pažnju na vlagu, kako bi bili sigurni da dobija puno vode bez potapanja u vlažnom zemljištu.

Bambus u saksiji zahteva da odaberete veću saksiju i da ona omogućava dobru drenažu.

Zemljište za uzgoj bambusa treba biti dobro propusno, pH vrednosti između 5,5 i 6,5.

Bambus je veoma osetljiv na preterano zalivanje, a opet zahteva vlažnost. Zahteva vlažan vazduh, naročito kada je toplo. Za prihranu koristite uravnoteženo đubrivo, kao što je 16-16-16 ili đubrivo bogato azotom, kao što je 30-10-10. Orezivanje treba da bude redovno.

Kada je u pitanju bambus u tegli, menjajte mu vodu svake nedelje. Vodu nadolijte jednom u dve nedelje, a ova biljka tako može da izdrži i nekoliko godina. Bambus ne voli direktnu svetlost, a prosečna sobna temperatura treba da bude od 20-23 stepena.  Bambus u tegli ne treba puno prihranjivati, dovoljno je jednom mesečno dodati kapljicu tečnog đubriva u vodu. Kada je u pitanju sadnja bambusa u tegli, izdanak koji ste dobili od matične biljke postavite u teglu sa svežom vodom dok ne ožili, i dodajte polirano kamenje na dnu tegle radi podrške korenu.

Kada je u pitanju bambus u bašti, izaberite mesto sa mnogo sunca. Najbolje je da ga posadite u proleće. Najbolje uspeva u ilovači ili laporastoj zemlji, a vi dodajte baštenski kompost ili đubrivo u zemlju da joj omogućite dodatne hranljive materije. Obavezno zaštitite bambus od vetrova, budući da ima plitak korenov sistem, i da raste visoko i brzo. Zato je najbolje da ga pozicionirate iza žive ograde ili drveća. Takođe ćete morati da izgradite barijeru kako biste sprečili invaziju bambusa u druge delove bašte.

Seme i mlade izdanke bambusa treba zalivati svakog dana tokom blagog i suvog vremena. Dalje, nakon što se biljka uspostavi, biće dovoljno da je zalijete dva puta nedeljno tokom blagog vremena i 3-4 puta nedeljno tokom toplog ili vetrovitog vremena. Neophodno je da zaštitite bambus preko zime, nanesite dodatni debeli sloj malča za zaštitu korena. Upotrebljavajte đubrivo bogato azotom, jednom u rano proleće i jednom u leto.

Gde se prodaju sadnice i koja je cena

Kada su u pitanju sadnice bambusa prodaja se vrši u rasadnicima.  Da kupite bambus sadnice cena se kreće oko 1000 dinara, zavisno od visine biljke i veličine busena.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!